x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Prima Casă nu dispare, dar devine inaccesibilă

Prima Casă nu dispare, dar devine inaccesibilă

de Daniela Ivan    |    03 Dec 2015   •   16:30
Prima Casă nu dispare, dar devine inaccesibilă

Dacă în anii crizei, Prima Casă a salvat piaţa imobiliară, acum programul statului are mai mult un impact psihologic decât unul economic. Nici băncile, nici agenţii sau dezvoltatorii imobiliari nu mai depind de el, ci doar tinerii care nu au bani de avans.

Finanţele se gândesc să modifice Prima Casă în 2016, având în vedere că programul nu se mai justifică, însă nici nu dă bine să fie oprit în an electoral. Surse din minister susţin că se doreşte mărirea avansului sau reducerea sumelor alocate, astfel încât programul de creditare să moară lent, de la sine. „Analizăm impactul pe care l-a avut asupra economiei, precum şi impactul modificării condiţiilor, în sensul, poate, reducerii sumelor sau alocării în mod diferit”, a declarat recent Anca Dragu, ministrul Finanţelor. Aceasta a adăugat că „reducerea bruscă a unui program care a funcţionat foarte bine nu ar fi o idee fericită”.

Şi analiştii imobiliari spun că diminuarea treptată ar fi o idee mai bună decât întreruperea bruscă. „Este de preferat pentru că impactul psihologic este acum încă mare. Mulţi cl ienţi , când intră în show-room, spun că vor neapărat Prima Casă. Abia ulterior află că, de fapt, un credit ipotecar este la fel ca şi cel de la Prima Casă, numai că diferă avansul, pe care mulţi îl şi au” spune Gabriel Voicu, director la Coldwell Banker.

Băncile vin cu propriile soluţii
Băncile şi-au croit produse alternative la Prima Casă, cu dobânzi la fel de bune, uneori chiar şi mai bune. Diferenţa rămâne avansul, care este de 15% la programul băncilor şi de 5% la cel al statului. „Dacă programul continuă, el va fi binevenit pentru familiile tinere, dacă nu, produsele ipotecare clasice ale băncilor pot să facă faţă, în condiţiile în care au costuri scăzute, iar locuinţa, la români, este tratată foarte serios, ceea ce înseamnă că la avans pot contribui mai multe generaţii”, spune Ionuţ Stanimir, director comunicare BCR.

Când a fost lansat, programul a dezgheţat şi creditarea, şi piaţa imobiliară, iar în condiţiile de risc de atunci era soluţia potrivită. Dacă Prima Casă reprezenta iniţial 80-90% din creditarea ipotecară, acum procentul a scăzut la 60%.
Ionuţ Stanimir, director comunicare BCR

Nu are nimeni garanţia că toţi cei care apelează acum la Prima Casă nu ar putea face rost de avansuri mai mari. Acum nu fac eforturi ca să aibă un avans mai mare. Totuşi, în zona locuinţelor mai ieftine, pentru tineri, Prima Casă are o pondere mare.
Gabriel Voicu, director la Coldwell Banker
 

×