x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Pieţele de birouri, spaţii comerciale şi industriale au început anul 2019 în forţă

Pieţele de birouri, spaţii comerciale şi industriale au început anul 2019 în forţă

15 Mai 2019   •   14:15
Pieţele de birouri, spaţii comerciale şi industriale au început anul 2019 în forţă

Piaţa imobiliară nerezidenţială din România a avut un prim trimestru al acestui an foarte activ, în care s-au finalizat și tranzacționat spații pe trei segmente: birouri, comerciale, industriale şi logistică, apreciază oficialii companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

Birouri

Stocul modern de spații de birouri a atins, în T1 2019, borna de 3 milioane metri pătrați, dintre care 51% se află în proiecte de clasă A. În primele trei luni ale anului au fost finalizați 93.000 mp, care se află în trei proiecte de birouri: Renault Bucharest Connected, The Mark și The Bridge – clădirea B. În prezent, alți 216.000 mp se află în construcție, cu date de livrare anunțate în intervalul T2 – T4 2019, dintre care 60% sunt deja preînchiriați. Cele șase proiecte a căror finalizare este așteptată până la sfârșitul anului sunt: Business Garden Bucharest,

Expo Business Park, Oregon Park – clădirea C, The Light, Equilibrium – clădirea A, Timpuri Noi Square - clădirea C.

Din totalul celor 110.000 mp tranzacționați în T1, 79% au fost reprezentați de cereri noi (14%), preînchirieri (52%) și extinderi ale unor spații existente (13%), iar 21% au constat în renegocieri și reînnoiri. Partea de vest a Bucureștiului a continuat să fie cea mai solicitată, cu 43% din totalul tranzacțiilor, urmată de centru cu 23% și de CBD (Piața Victoriei, Piața Charles de Gaulle) cu 12%. Cele mai multe cereri de închiriere au venit și în 2019 tot din partea companiilor din domeniul IT&C, cu 63%, poziția secundă fiind ocupată de jucătorii din zona financiară cu 16%, care au fost urmați de sectorul de servicii, cu 12%.

“În primul trimestru din 2019 am avut cea mai mare activitate de pe segmentul spațiilor de birouri, comparativ cu aceeași perioadă din ultimii cinci ani. Încă din T1 2017 am asistat la o creștere constantă a nivelului tranzacțiilor și estimăm că această tendință se va menține și în următorii doi ani. Rata de neocupare este în scădere din 2013, aflându-se în prezent sub pragul de 8%: în jur de 7,8%. Așadar, piața imobiliară cere noi proiecte, iar vestea bună este că 2019 a început într-un ritm foarte alert în ce privește construcțiile”, a explicat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services la compania de consultanţă imobiliară.

Spații comerciale

În primele trei luni ale anului, stocul modern de spații comerciale a ajuns la 3,63 milioane metri pătrați, din care 63% sunt reprezentați de centre comerciale, iar restul de 37% de parcuri de retail. Orașele regionale au atras 68% din totalul dezvoltărilor de retail, iar 472.000 mp se află în construcție sau proiectare și urmează să fie livrați în perioada

T2 2019 – T4 2020. Această suprafață este împărțită astfel: 46% se află în centre comerciale, 35% în parcuri de retail, 17% se constituie în extinderi ale unor construcții existente, iar 2% se află în centre de tip outlet. În ceea ce privește localizarea spațiilor comerciale la nivel național, cele mai multe livrări vor fi în București și Sibiu, fiecare dintre aceste două orașe atrăgând 15% din noile construcții. Clasamentul este completat de Timișoara (13%), Pitești (11%), Brașov (9%),

Târgu Mureș și Târgoviște, fiecare cu 7%. În privința repartizării, 62% dintre centrele comerciale sunt amplasate în: București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara și Iași. Parcurile de retail se împart în proporție de 55% între șase orașe: București, Constanța, Craiova, Oradea, Pitești și Târgu Mureș.

“Piața spațiilor comerciale este în proces de stabilizare și maturizare, fapt care se reflectă și în menținerea randamentului prime pentru centrele comerciale de clasă A, la o valoare scăzută: 6,5%. Acest lucru indică o piață activă, cu un nivel bun al investițiilor și tranzacțiilor. De asemenea, în 2019 ne așteptăm la un număr important de noi intrări pe piața de retail, asemănător cu 2018, când am avut 23 de noi mărci în România”, a punctat Carmen Ravon, Head of Retail Leasing al companiei imobiliare.

Spații industriale și logistice

Experţii consideră că digitalizarea și creșterea segmentului de comerț electronic reprezintă două dintre cele mai importante direcții pe segmentul spațiilor industriale și logistice, în 2019.

“Din analizele noastre, în următoarea perioadă va crește numărul dezvoltărilor speculative și semi-speculative, iar la nivelul capitalei se conturează apariția de noi poli, în afară de zona de vest. Astfel, în plus față de transformarea Ștefăneștiului, în partea de nord, în cel de-al doilea pol logistic din vecinătatea Bucureștiului, ne așteptăm și la definirea zonei de est, în apropierea autostrăzii A2, ca cel de-al treilea punct fierbinte pentru dezvoltatori”, a spus Andrei Jerca de la CBRE.

În T1 2019, au fost construiți 109.000 mp de spații industriale și logistice, iar până la finele lui 2019, a fost anunțată livrarea mai multor proiecte în țară, care totalizează circa 620.000 mp.Stocul modern de spații industriale și logistice a atins 3,85 milioane metri pătrați la nivel național. Din această suprafață, 44% este situată în apropierea Bucureștiului, 24% în partea de vest și nord-vest a țării, 16% în sud și 14% în zona centrală a României. Moldova rămâne în continuare regiunea cu cele mai puține dezvoltări pe acest segment, cu doar 2% din suprafața totală de spații industriale și logistice.

×
Subiecte în articol: piete birouri spaţii comerciale industriale