x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Preţul face totul în imobiliar

Preţul face totul în imobiliar

de Daniela Ivan    |    10 Sep 2010   •   00:00
Preţul face totul în imobiliar
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Preţul este principalul criteriu care decide cumpărarea unei locuinţe, susţin la unison agenţii imobiliari şi dezvoltatorii. Scăderea puterii de cumpărare a făcut ca amplasamentul, calitatea construcţiei şi suprafaţa să fie elemente secundare în alegerea unei case. Acesta este motivul pentru care şi proprietarii de apartamente vechi şi dezvoltatorii imobiliari lasă la preţ sau lansează promoţii după promoţii în speranţa de a atrage cumpărători.

"Ca urmare a scăderii puterii de cumpărare accentuate, principalul criteriu de alegere este preţul, respectiv pentru 94% din respondenţi. Ceilalţi, de 6%, sunt cumpărătorii de proprietăţi speciale, pentru care preţul nu este cel mai important criteriu", se arată într-un studiu RealTime, lansat ieri la Târgul Imobiliar Naţional-TIMON. Majoritatea clienţilor caută chilipiruri, adică preţuri sub cele ale pieţei, şi foarte puţini din cei care cumpără, susţin reprezentanţii Asociaţiei Brokerilor Imobiliari (ABI). "În lunile de vară, vânzările au stagnat, acum s-au mai dezgheţat, însă există ofertă multă şi cerere redusă", a explicat Victor Ion, reprezentantul ABI.

Cumpărătorii au de ales între apartamente vechi bine plasate lângă mijloace de transport în comun, pieţe, şcoli, grădiniţe etc. şi locuinţe noi la periferie sau în locuri mai dosite. "Preţurile sunt similare, oamenii se orientează să cumpere acolo unde pot obţine reduceri mai mari la preţ", a mai spus Victor Ion. El a adăugat că cei care reuşesc să-şi vândă locuinţele sunt cei care sunt flexibili în negocieri şi lasă la preţ 4.000-5.000 de euro. Acesta este motivul pentru care dezvoltatorii care au deja locuinţe construite sunt forţaţi să lase şi ei la preţ. La TIMON, compania Be Igloo oferă apartamente cu două camere în Titan reduse de la 63.000 de euro la 52.000 de euro plus TVA, apartamente cu trei camere în aceeaşi zonă reduse de la 95.000 de euro la 86.900 de euro plus TVA şi apartamente cu trei camere în ansamblul Ten Blocks din Militari, reduse de la 95.000 de euro la 88.000 de euro plus TVA.

Şi Green City oferă 10.000 de euro discount, exclusiv pentru vizitatorii TIMON. De altfel, Green City are cea mai mare ofertă, de circa 620 de locuinţe, din care 520 sunt finalizate, în vreme ce GTC se prezintă cu 326 de locuinţe din cadrul proiectelor Felicity şi Rose Garden, iar Remark - cu 356 de apartamente din ansamblurile Răsărit de Soare şi Quadra 2, dezvoltate de firma românească Conarg. Dezvoltatorii care mai au bani cash au lansat pe piaţă şi prezentat la Târgului TIMON 10 noi proiecte imobiliare, care vor totaliza 1.000 de case. Mai mici, plasate în locaţii de lângă Capitală, precum Crevedia, Tărtăreşti, Frumuşani, Chimpaţi, dar cu preţuri mult mai mici chiar şi decât cele ale locuinţelor vechi. "Cele zece lansări demonstrează faptul că piaţa evoluează. Aici nu este vorba despre o relansare, cât despre o îmbunătăţire a situaţiei, dezvoltatorii au realizat că potenţialul client trebuie să se afle în centrul ofertei", a declarat Vlad Vlăsceanu, directorul TIMON.

Patru din cele zece proiecte noi vor fi dezvoltate de un grup de investitori elveţieni, britanici şi din zona "Golfului", potrivit lui Nicu Dinu, reprezentantul devoltatorilor. "Au cumpărat terenurile acum şase ani. Trei dintre proiecte vor fi construite în Frumuşani, iar unul în Ghimpaţi. Toate vor cuprinde case, iar în primă fază vor fi construite şase-zece unităţi în fiecare proiect", a declarat Nicu. El a mai precizat că locuinţele se vor vinde doar când vor fi finalizate.

Distribuţia în funcţie de bugetul de care dispun cumpărătorii arată că cei mai mulţi, respectiv 47%, au disponibili sub 60.000 de euro, 37% între 60.001 şi 100.000 de euro şi doar 15% peste 100.000 de euro, se arată în studiul RealTime. În continuare, creditele bancare reprezintă principala sursă de finanţare, fiind indicată de 57% din respondenţi, în timp ce 29% sunt dispuşi să accepte rate la dezvoltator. Cei care au fonduri proprii reprezintă doar 14%.

×
Subiecte în articol: imobiliar