x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Preţurile apartamentelor din Bucureşti şi Cluj au depăşit pragul psihologic de 1.000 euro/mp, pentru prima dată în 4 ani

Preţurile apartamentelor din Bucureşti şi Cluj au depăşit pragul psihologic de 1.000 euro/mp, pentru prima dată în 4 ani

16 Mar 2016   •   12:52
Preţurile apartamentelor din Bucureşti şi Cluj au depăşit pragul psihologic de 1.000 euro/mp, pentru prima dată în 4 ani
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Capitala României şi Cluj-Napoca au cele mai scumpe apartamente scoase la vânzare din ţară, indiferent că sunt noi sau vechi, preţurile depăşind pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat util, sub care s-au situat începând din 2012, informează portalul imobiliare.ro

În Capitală, suma medie solicitată de vânzătorii de apartamente se situa la o valoare de 1.089 de euro pe metru pătrat util la finele lunii trecute, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

În prezent, cele mai mari preţuri, de peste 2.000 de euro pe metru pătrat, sunt întâlnite în cartierele exclusiviste din zona de centru-nord a oraşului. Pe primul loc în clasament se situează aria Kiseleff-Aviatorilor, unde pretenţiile proprietarilor ajung la 2.739 de euro pe metru pătrat util. În Herăstrău-Nordului, un apartament poate fi achiziţionat cu circa 2.462 de euro pe metru pătrat, faţă de 2.203 euro pe metru pătrat în Dorobanţi-Floreasca.

În celelalte cartiere ale Bucureştiului, fie ele şi centrale, valorile de listare coboară sub pragul de 2.000 de euro pe metru pătrat. Astfel, pe locul al patrulea în clasament se situează Cotroceniul, cu o medie de preţ de 1.656 de euro pe metru pătrat, urmat îndeaproape de Aviaţiei, cu 1.620 de euro pe metru pătrat. În Dacia, Unirii, Decebal şi Calea Călăraşilor, valorile medii de listare a apartamentelor se înscriu în intervalul 1.400-1.600 de euro pe metru pătrat.

Dintre cartierele tradiţionale, cele mai mari preţuri pe metru pătrat pot fi găsite în 1 Mai (1.572 euro), Tineretului (1.330 de euro), Mihai Bravu (1.304 euro) şi Vitan (1.224 de euro).

Titan şi Crângaşi, pe de altă parte, se apropie de 1.000 de euro pe metru pătrat. Sub această valoare se situează cele mai accesibile cartiere ale Capitalei, respectiv Rahova, cu 824 de euro pe metru pătrat, Berceni, cu 943 de euro pe metru pătrat, Militari, cu 953 euro pe metru pătrat, Drumul Taberei, cu 975 euro pe metru pătrat, şi Colentina, cu 975 de euro pe metru pătrat.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament în oraşul de pe Someş este chiar mai mare decât în Bucureşti şi se situa la 1.186 de euro pe metru pătrat, la finele lunii februarie.

Preţurile depăşesc pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat în toate cele opt zone analizate în detaliu. În centru, preţurile cerute ajung la aproximativ 1.344 de euro pe metru pătrat util, iar în Gheorgheni, Grigorescu, Andrei Mureşanu şi Mărăşti sunt cuprinse între 1.200 şi 1.300 de euro pe metru pătrat.

Pe parcursul lunii februarie, pretenţiile vânzătorilor din oraşul de la poalele Tâmpei au crescut până la 912 euro pe metru pătrat util. În momentul de faţă, preţurile solicitate depăşesc pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat în Centrul Istoric, dar scad sub această valoare în Centrul Civic.

În Astra şi Răcădău, valorile de listare se situează la o medie de 932 de euro pe metru pătrat util, iar în Griviţei şi Tractorul ajung la 919 şi, respectiv, 856 de euro pe metru pătrat.

În oraşul de la malul mării, valoarea medie de listare pentru un apartament (nou sau vechi) este de circa 930 de euro pe metru pătrat util. Peste acest prag se situează zone precum Faleză Nord, unde proprietarii cer 1.127 de euro pe metru pătrat, Casa de Cultură, cu 989 de euro pe metru pătrat, Tomis Nord, cu 979 de euro pe metru pătrat, Inel II, cu 955 de euro pe metru pătrat sau Inel I, cu 951 de euro pe metru pătrat. În cartierele Primo şi Tomis Plus, pretenţiile proprietarilor coboară la sub 900 de euro pe metru pătrat.

În oraşul de pe Bega, preţul solicitat pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare era de 970 de euro pe metru pătrat util la sfârşitul lunii trecute. Pretenţii peste medie au vânzătorii din toate cele şapte cartiere analizate, valoarea de listare depăşind chiar 1.000 de euro pe metru pătrat în Circumvalaţiunii, centru, Soarelui, Aradului şi Lipovei. Uşor sub acest prag se situează locuinţele din Şagului şi Girocului, conform datelor Imobiliare.ro.

Luna trecută, preţurile au ajuns la 888 de euro pe metru pătrat util şi în capitala Moldovei. Sub această valoare se situează şase dintre cele nouă cartiere analizate în detaliu, respectiv Păcurari, Alexandru cel Bun, Nicolina, Bucium, Cug şi Galata.

Pe de altă parte, în Centrul Civic şi Copou, suma medie de listare pentru un apartament este mai mare de 1.000 de euro pe metru pătrat, iar în Tătăraşi ajunge la 970 de euro pe metru pătrat.

Sursa: news.ro

×
Subiecte în articol: pretul locuintelor