x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Prețurile, la ceas de cădere. ​​​​​​​Piața rezidențială a intrat în amorţire

Prețurile, la ceas de cădere. ​​​​​​​Piața rezidențială a intrat în amorţire

de Valentin Gros    |    17 Mar 2020   •   11:14
Prețurile, la ceas de cădere. ​​​​​​​Piața rezidențială a intrat în amorţire

Prețurile din piața rezidențială au urcat în primele două luni ale anului. Clujul rămâne în top la acest capitol, cu locuințe greu accesibile, având în vedere veniturile populației, în timp ce bucureștenii se arată favorizați de raportul dintre costuri și salarii. Cel mai probabil, coronavirusul va pune capăt trendului ascendent. Potrivit analiștilor, condițiile unui recul în segmentul de real estate erau deja create, iar noua situație apărută nu face decât să le accentueze. Astfel, ne putem aștepta, în viitorul apropiat, la o scădere, dar nu atât de severă precum cea intervenită după recesiunea din 2008, când declinul a fost de 50%.

 

Cumpărătorii de locuințe și-au pierdut entuziasmul. Aceștia amână achiziționarea unei case pentru vremuri mai bune. Numărul vizionărilor a scăzut la jumătate față de o perioadă obișnuită și, probabil, trendul va continua în viitorul apropiat. Este posibil ca în condițiile stării de urgență, vizitele la apartamentele dorite să fie efectuate numai sporadic sau chiar deloc.

O altă piedică o reprezintă faptul că direcțiile de impozite și taxe locale au sistat interacțiunea directă cu publicul și lucrează numai online. Iar fără certificate de atestare fiscală, tranzacțiile imobiliare sunt nule. Notarii activează cu program normal. Ei pot solicita eliberarea acestor documente pe cale electronică, însă operațiunile sunt oricum îngreunate în această perioadă.

 

Scumpire de 11% în februarie

Până la apariția epidemiei, piața a evoluat pozitiv. Preţurile apartamentelor au crescut cu 10,9% în februarie 2020 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, până la o medie de 1.367 euro pe metru pătrat, conform indicelui Imobiliare.ro, care ia în calcul valorile cerute de proprietari.

Salariul mediu net va fi anul acesta de 3.324 lei pe lună, potrivit Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP). La un curs de 4,8 lei/euro, câştigul anual atinge 8.310 euro. Cu aceşti bani pot fi cumpăraţi 6,08 metri pătraţi de locuinţă.

 

Vârf la poalele Feleacului

O analiză pe cinci mari oraşe din ţară ne arată că majorarea cea mai puternică a intervenit la Cluj-Napoca, 13,3%, până la cel mai ridicat preţ la nivel naţional, 1.780 euro/mp. Locuinţele de la poalele Feleacului sunt şi greu accesibile pentru cumpărători. Cu salariul pe un an în această zonă (9.717,50 euro) pot fi achiziţionaţi 5,46 mp. Spre deosebire, Capitala este „mai ieftină”, cu un preţ mediu de 1.444 euro/mp, după un avans de 9,2% în februarie 2020 comparativ cu februarie 2019. Dar bucureştenii au salarii considerabile, cu o medie de 4.380 lei pe lună sau 10.950 euro pe an, bani suficienţi pentru 7,58 metri pătraţi. Din acest punct de vedere, pe locul secund se află Timişoara, cu o suprafaţă de 7,24 metri pătraţi ce poate fi achiziţionată cu salariul mediu anual de 9.355 euro, mai mic decât cel din Cluj. Pe malul Begăi însă, locuinţele sunt mai ieftine, preţul mediu fiind de 1.292 euro/mp, după o majorare de numai 5% în 12 luni.

 

Echilibru la Brașov

La Braşov, salariul mediu este destul de modest, reprezentând echivalentul a 8.240 euro pe an. Totuşi, cu această sumă pot fi cumpăraţi 7,09 metri pătraţi locuibili, pentru că şi preţurile sunt destul de jos, 1.162 euro/mp în medie, după un avans anual de 4,4%. Constanţa are apartamente sensibil mai scumpe, cu o medie de 1.230 euro/mp. Acestea nu se arată prea accesibile pentru populaţia din zonă, pentru că şi salariul mediu anual se situează la o cotă redusă, de numai 7.347,50 euro, sumă corespunzătoare unei suprafeţe de 5,97 metri pătraţi.

 

67.512 locuinţe au fost finalizate anul trecut, cu 13% mai multe decât în 2018, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). 

 

COVID 19 a dat “un brânci puternic”

Coronavirusul va duce la o diminuare a prețurilor din piața rezidențială, dar într-o măsură mai mică decât în perioada de după 2008, când izbucnirea crizei mondiale a stopat boom-ul și a provocat un declin de aproximativ 50%, a spus pentru Jurnalul analistul imobiliar Ion Radu Zilișteanu. Acesta a arătat că ne aflăm la capătul unui ciclu economic de creștere, care “de obicei durează 8-12 ani”, iar virusul COVID 19 “a dat un brânci puternic”, practic grăbind criza. Expertul crede că “blocajul pieței imobiliare există, această piață fiind dependentă de condițiile economiei în general” și a făcut o radiografie a segmentului de creditare. “Dobânzile pe piața interbancară au crescut în ultimul timp, după cum observăm din evoluția indicilor ROBOR și IRCC. De asemenea, Banca Națională a devenit mai prudentă și a coborât gradul de îndatorare, astfel că la același venit, clientul poate lua de la bancă o sumă mai mică”, a menționat Zilișteanu. Din aceste motive, cererea solvabilă a scăzut, astfel că e firesc să asistăm la o încetinire a creșterii și chiar la o stagnare la nivelul prețurilor, a explicat analistul imobiliar.

 

Câți metri pătrați pot fi cumpărați cu salariul mediu

 

Preţ

(euro/mp)

Salariul mediu anual net

(euro)

Suprafaţa cumpărată

(mp)

România

1.367

8.310

6,08

Bucureşti

1.444

10.950

7,58

Cluj-Napoca

1.780

9.717,50

5,46

Braşov

1.162

8.240

7,09

Timişoara

1.292

9.355

7,24

Constanţa

1.230

7.347,50

5,97

                                                                                                Surse: Imobiliare.ro, CNSP

Cei interesați să se mute în casă nouă evită să mai iasă la vizionarea ofertelor, din cauza pandemiei

 

×