x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Prima Casă pentru ANL

Prima Casă pentru ANL

de Elena Stan    |    23 Feb 2010   •   00:00
Prima Casă pentru ANL
Sursa foto: Jurnalul foto/

Preţul pe metru pătrat al locuinţelor construite de ANL este de până la trei ori sub nivelul pieţei din Bucureşti. În aceste condiţii, dezvoltatorii imobiliari se tem că cea mai mare parte a fondurilor alocate programului "Prima Casă" va fi atrasă de achiziţia de locuinţe realizate de stat.



În condiţiile în care o garsonieră ANL costă 19.140 euro, un apartament cu două camere - 26.950 euro, iar unul cu trei camere - 36.014 euro, preţuri considerabil mai mici decât cele cerute în prezent pentru apartamentele vechi sau cele noi, este uşor de presupus de care dintre aceste categorii va fi absorbit fondul programului "Prima Casă 2", potrivit site-ului imobiliare.ro.

PREŢURI DE DUMPING
Preţul perceput pe metru pătrat la casele ANL este de până la trei ori mai mic decât la o locuinţă nouă sau chiar la una veche. Astfel, exprimat în metri pătraţi utili, preţul unei garsoniere ANL este de 478,5 euro, în timp ce o garsonieră construită într-un ansamblu nou în Bucureşti este scoasă la vânzare la 1.386 euro, iar o proprietate veche este promovată la 1.331 euro. Pentru un apartament cu două camere, diferenţele sunt uşor mai mici.

Astfel, o locuinţă ANL se vinde cu 490 euro/mp util, preţ de 2,79 ori mai mic decât cel al unei unităţi noi (1.371 euro/mp util) şi de 2,6 ori sub cel cerut de proprietarii apartamentelor vechi (1.293 euro/mp util). Locuinţele cu trei camere sunt promovate de ANL la 529,6 euro/mp/util, în timp ce un apartament nou este scos la vânzare de dezvoltatori cu 1.498 euro/mp util, iar unul vechi la 1.197 euro/mp util.

Scăderea plafonului de garantare la 700 milioane de euro, faţă de un miliard de euro cât a fost în 2009, nu este singurul motiv de îngrijorare pentru cei care îşi pun multe speranţe în programul "Prima Casă 2". "O mare parte din această sumă, 400-500 milioane de euro, poate fi orientată spre acordarea de credite cumpărătorilor de locuinţe ANL (...) Rămâne de văzut la ce strategii vor apela dezvoltatorii pentru a deveni competitivi în piaţă.

Efectul va fi vizibil şi asupra cumpărătorilor care nu se califică pentru locuinţele ANL, limita de garantare pentru aceştia fiind sensibil redusă", se mai spune în comunicat. Creditul pentru cumpărarea unei locuinţe prin "Prima Casă" va fi garantat în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.

×
Subiecte în articol: imobiliar prima casă anl