x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Prima Casă, plus 250 de milioane de lei

Prima Casă, plus 250 de milioane de lei

de Adrian Stoica    |    01 Dec 2016   •   10:56
Prima Casă, plus 250 de milioane de lei
Sursa foto: DIANA OROS

Plafonul pe anul 2016 pentru programul guvernamental Prima Casă a fost suplimentat, printr-o hotărâre de guvern, cu 250 de milioane de lei, ca urmare a solicitărilor transmise de băncile înregistrate în program. De asemenea, Ministerul Finanțelor are în vedere  modificarea condițiilor pe care trebuie să îndeplinească locuințele care intră în program.

 

În primele luni ale anului au fost acordate 27.329 de garanţii în valoare totală de 2,6 miliarde de lei, astfel că plafonul a ajuns la circa 2,8 miliarde de lei. Datorită cerii mari, executivul a decis suplimentarea cu 250 de milioane de lei a plafonului aferent acestui an. Pentru anii următori Guvernul vrea să schimbe regulile programului astfel încât în următorii cinci ani, 2017-2021, procentul de garantare de către stat a creditelor să fie menținut la 50% doar pentru imobilele cu destinația de locuință mai noi de cinci ani sau consolidate în ultimii cinci ani față de data acordării creditului.

 

Plafonul, în scădere

Potrivit unui Memorandum aprobat de executiv, creditele acordate pentru celelalte locuinţe vor fi garantate doar într-un procent de 40%. În primul an plafonul anual de garantare pus la dispoziția băncilor va fi de 2,5 miliarde de lei, pentru următorii trei ani va scădea la două miliarde de lei, iar în ultimul an va fi de doar 1,5 miliarde de lei.

După doi ani de la aprobarea noii strategii, Finanţele vor revizui programul Prima Casă, astfel încât să fie creditată doar achiziționarea locuințelor racordate/ branșate la sistemele de utilitățile publice.

Din 2009, când a fost lansat programul Prima Casă, şi până la finalul lunii septembrie au fost acordate 198.365 de garanţii, în valoare de 16,96 miliarde de lei pentru finanţări de 34 de miliarde de lei

×