x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Renovarea fondului locativ costă 15 miliarde de euro

Renovarea fondului locativ costă 15 miliarde de euro

de Daniela Ivan    |    25 Sep 2017   •   14:35
Renovarea fondului locativ costă 15 miliarde de euro
Sursa foto: Victor Stroe

Românii au nevoie de 15 miliarde de euro pentru îmbunătăţirea confortului locativ. O parte din bani ar putea veni de la băncile pentru locuinţe, dar activitatea acestora  este blocată de mai bine de un an.

România are cel mai vechi fond locativ din Europa. Din cele 7.500.000 de locuinţe, 32% nu au baie în casă, 40% au nevoie de reparaţii , 46% sunt apartamente mici în raport cu numărul de oameni care locuiesc în ele, iar 16% au serioase probleme cu iluminatul.

Lucian Anghel, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe, a făcut un calcul al banilor necesari pentru rezolvarea acestor probleme. “ Dacă luăm în calcul un necesar minim de 5.000 de euro pentru cele trei milioane de locuinţe care necesită urgent reparaţii constatăm că românii ar avea nevoie de 15 miliarde de euro doar pentru reparaţii”, a spus Anghel.

Din cele 7,5 milioane de locuinţe, 94% sunt construite înainte de anul 2000 şi e firesc să necesite să fie renovate şi modernizate. Dintre acestea, 40% au nevoie de reparaţii urgente, adică în mai puţin de un an.

 “Dacă am lua o medie de 5.000 de euro pe locuinţă, am avea nevoie de 15 miliarde de euro, a declarat Lucian Anghel”, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.

 

De unde fac rost de bani

Românii nu se bazează pe fondurile altora, ci 70% din banii folosiţi pentru renovări vin din pe economii şi din venituri curente şi doar 30% din credite, potrivit unui studiu BCR Banca pentru Locuinţe. Din acest punct de vedere  cea mai bună soluţie ar fi creditul Bauspar (economisire şi creditare în sistem colectiv) practicat în ţările europene, dar blocat la noi de Curtea de Conturi. De mai bine de un an de zile nu se mai încheie nici un contract ca urmare a constatării Curţii de Conturi care a sesizat posibile nereguli privind acordare primei de stat.O iniţiativă, aflată la Camera Deputaţilor, încearcă să deblocheze situaţia după ce proiectul de lege a trecut de Senat într-o formulă favorabilă pentru clienţi.

 

Ce este bauspar

Este un produs de economisire-creditare, prin care statul încurajează oamenii să economisească pentru ca ulterior să poată lua un credit. E foarte popular în Germania, Austria, Cehia, Polonia. Oamenii economisesc cinci ani după care pot lua un credit cu o dobîndă foarte avantajoasă. În plus, statul acordă o primă anuală de 25% din suma economisită, dar care nu poate să fie mai mare de 250 de lei. Lucian Anghel spune că în soldul depozitului mediu acumulat 10% e prima de lastat, iar 90% sunt economii şi dobânzi.

 

Aproape 9 din 10 români au o problemă cu locuinţa. Oamenii vor să zugrăvească, să-şi pună termopane, să-şi pună faianţă şi să-şi izoleze termic locuinţele.

×