x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Românii vor lua mai greu case cu bani de la bănci

Românii vor lua mai greu case cu bani de la bănci

de Daniela Ivan    |    22 Apr 2016   •   09:30
Românii vor lua mai greu case cu bani de la bănci

Majorarea avansurilor la creditele imobiliare anunţată de unele bănci, ca reacţie la Legea dării în plată, nu va fi singura problemă de care se vor lovi cei care vor dori să-şi cumpere o locuinţă apelând la bancă. BNR pregăteşte reguli noi, armonizate cu cele din UE, pentru stabilirea bonităţii clienţilor.

Banca Centrală va modifica Regulamentului 17/2012 privind condițiile de creditare pentru a-l armoniza cu cel din UE, ne-au precizat reprezentanţii BNR. Regulamentul stabileşte criteriile după care se calculează bonitatea clientilor, categoriile de venit care pot fi luate în calcul, valoarea costului coșului zilnic, gradul maxim de îndatorare etc. “Proiectul de reglementare în cauză este în curs de finalizare, urmând a fi demarată consultarea publică, prin publicare pe site-ul BNR. Arătăm că proiectul de regulament introduce – în linie cu Directiva 2014/17/UE- cerințe suplimentare care vor restrânge clientela eligibilă pentru acordarea creditelor pentru bunuri imobile rezidențiale în accepțiunea directivei”, a răspuns BNR la o solicitare a Jurnalului Naţional. Repretentanţii BNR au precizat că modificările nu au legătură cu Legea dării în plată, ci cu Directiva UE 17/2014. “Direcția Reglementare și Autorizare nu a realizat demersuri de modificare a Regulamentului nr. 17/2012 pentru scopuri legate de contracararea unor eventuale efecte nedorite ale implementării de către creditori a unor acte normative de tipul ”legii dării în plată”. Precizăm că, până în prezent, direcțiile cu atribuții vizând supravegherea creditorilor și, respectiv, menținerea stabilității finaciare nu au semnalat / fundamentat necesitatea unei ajustări a cadrului de reglementare în domeniul creditării”, potrivit BNR.

 

Directivei UE nr. 17/2014 trebuia elaborată de ANPC şi adoptată până pe 21 martie 2016 împreună cu toate actele conexe, dar acest lucru încă nu s-a întâmplat

 

×