x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi S-a dublat oferta de apartamente vechi în Capitală

S-a dublat oferta de apartamente vechi în Capitală

de Elena Stan    |    31 Ian 2013   •   21:04
S-a dublat oferta de apartamente vechi în Capitală

Proprietarii de apartamente vechi au reacţionat la anunţul de modificare a programul “Prima Casă” care s-ar adresa doar segmentului de locuinţe noi şi s-au grăbit să scoată la vânzare casele cât mai repede. Oferta de apartamente vechi din Capitală, scoase la vânzare prima dată luna aceasta, este de două ori mai mare faţă de cea din luna decembrie a anului trecut şi cu 12% mai mare decât cea din luna ianuarie 2012, potrivit raportului lunar de monitorizare imobiliară anunţuriparticulari.ro

“Proprietarii apartamentelor vechi din Capitală par să fi reacţionat imediat la anunţarea programului «Noua Casă»: de teamă să nu rămână cu locuinţele nevândute o dată cu intrarea în vigoare a viitorului program guvernamental, cei care deţin apartamente vechi au umplut în ianuarie piaţa de oferte. În prima lună a lui 2013, oferta de apartamente vechi scoase pentru prima oară la vânzare este cu 12% mai bogată faţă de începutul lui 2012 şi depăşeşte de peste două ori oferta din decembrie 2012”, se arată în raportul de monitorizare imobliară. Numărul apartamentelor vechi scoase la vânzare la început de an a totalizat peste 2.050 de oferte noi, ajungând astfel la un nivel similar celui din 2007. Cele mai multe apartamente apărute nou pe piaţă au două camere, respectiv 845 de oferte, urmând cele cu 3 camere, cu 626 de oferte, iar pe locul trei se situează garsonierele, cu 400 de unităţi, o ofertă mai bogată cu 20 de unităţi decât în ianuarie 2012 şi cu peste 200 mai multe în comparaţie cu decembrie. Deşi oferta este cu mult mai bogată faţă de luna trecută, deocamdată preţurile au rămas la acelaşi nivel. În condiţiile unei pieţe care dă semne de stabilizare, preţurile medii din ianuarie 2013 au înregistrat variaţii atât pozitive cât şi negative, comparativ cu finalul anului 2012, într-o marjă de +/­3%.

Astfel, dacă pe segmentul garsonierelor şi apartamentelor de patru camere preţurile medii s-au apreciat uşor, unităţile de două şi trei camere au preţuri de strigare mai mici faţă de luna decembrie a anului trecut. Programul “Prima Casă” a fost introdus în anul 2009, fiind un motor care a susţinut mai ales piaţa apartamentelor vechi.

×
Subiecte în articol: imobiliare