x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Scoate stil din piatra seaca!

Scoate stil din piatra seaca!

29 Oct 2004   •   00:00

La prima vedere, ar putea parea un indemn la un efort muncitoresc, aproape fizic… Nimic din ceea ce e legat de piatra nu are aerul ca ar fi usor, delicat sau superficial. Dimpotriva. Dar constructorii au avut mereu forta de-a reinventa gratia, din inima rece a pietrei. Si o mai au inca…

CONSTRUCTIE. Piatra este inca in epoca de glorie
La inceput a fost piatra. Piatra de temelie. Slefuita de rauri repezi, cioplita sau taiata, piatra a fost, in mod ironic, prima caramida cunoscuta: unitatea pe care si-au bazat si ridicat constructiile intregi epoci ale omenirii. Zidite din piatra, templele, palatele si mormintele regilor erau pregatite sa infrunte eternitatea - si unele dintre ele o mai infrunta inca. Datorita lor, piatra a inceput sa fie mai mult decat un simplu material de constructie… Putere, prestigiu, perenitate: iata o treime care i-a asigurat acestei materii dure si reci privilegiul de-a imbatrani frumos, alaturi de memoria celor cu un arbore genealogic inscris pe mormantul sculptat in piatra.

TINERETE FARA BATRANETE…Are oare piatra dreptul sa imbatraneasca? Credeti ca i-a apus deja epoca de glorie? Multa lume ar spune ca e greu sa lucrezi cu piatra, ca nu prea rimeaza cu vesnica grija a romanului de-a isi asigura caldura cuibului, ca e scumpa si greu de procurat, atunci cand e de calitate superioara. Oricum ne-am intoarce, n-avem de-a face cu "un partener" de constructie comod. Si totusi, piatra isi are locul ei printre betoanele si prefabricatele moderne, asa cum se intampla sa mai zarim din cand in cand turnul cate unei biserici printre enormele suprapuneri de apartamente pe care ne-am obisnuit sa le numim blocuri.

UNDE, CAND, CUM… SI DE CE? Da, piatra se mai foloseste inca… In interior si exterior, fie ca e vorba de spatiile publice sau spatiile mai intime, ale locuintelor private. O gasim mai ales in placarea pardoselilor din institutii, datorita duratei de viata mai mari comparativ cu celelalte materiale naturale folosite in placari si datorita faptului ca poate primi, prin slefuire, o "fata" noua atunci cand s-a uzat. O intalnim si in pavajul aleilor, cu mentiunea ca aceasta va fi o piatra mai dura, cat mai putin poroasa, rezistenta la trafic.

Cand vine vorba de locuinte private, la interior si exterior, piatra e folosita pentru a crea un stil anume, dupa gustul proprietarului… Cata vreme placarea peretilor interiori cu piatra slefuita (doar in spatiile inalte) ofera un aspect sobru si elegant, in exterior, placarea cu piatra neprelucrata pune accentul pe aspectul rustic, pe-o puternica legatura cu natura. Folosirea pietrei in placarea soclului unei case sugereaza stabilitate si statornicie, insa dincolo de aspectul impunator pe care-l asigura o astfel de placare, atunci cand aleile din jurul casei sunt si ele pavate cu acelasi material se realizeaza o mult dorita armonizare a intregii amenajari. Interiorul modern beneficiaza mai mult de pe urma introducerii doar a unor detalii de design: sunt de evitat placarile pe spatii mari, stiut fiind faptul ca piatra e un material "rece" atat ca atingere, cat si ca imagine.

Pentru amatorii de piatra: in cantitati moderate, piatra va impartasi oricarei amenajari cate ceva din unicitatea si originalitatea sa. Si inca ceva: pavajele exterioare, si mai ales treptele, trebuie realizate din piatra tratata chimic sau mecanic (bucerdata) pentru a deveni antiderapanta, iar pardoselile din piatra naturala supuse unui trafic intens au nevoie de un tratament cu rasini pentru protejarea suprafetei si pentru ca uzura sa fie cat mai lenta in timp.

IN LOC DE CONCLUZIE. "Podul de piatra s-a daramat / A venit apa si l-a luat"… Date fiind cele spuse mai sus, va mai vine sa credeti ca versurile cantecelului pe care-l stim cu totii din copilarie are ceva adevar la origine? Ne indoim… Nu fiindca podurile facute din piatra n-ar avea toate sansele sa se darame, ci pentru simplul fapt ca piatra, desi ramane in actualitate ca material folosit in finisaje, nu mai este demult materie prima pentru nici o constructie, ci doar accesoriu care innobileaza alte materiale mai usoare si mai calde.

Fie ca alegem sa ne imbogatim aspectul casei cu tinuta pe care o da piatra naturala, fie ca nu, totusi vom recunoaste ca piatra aduce durabilitate si eleganta unui camin menit sa adaposteasca o familie pentru mai multe generatii.
×
Subiecte în articol: piatra imobiliar