x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Soluții pentru spații de birouri ieftine: hub-uri de închiriat

Soluții pentru spații de birouri ieftine: hub-uri de închiriat

de Diana Scarlat    |    26 Ian 2017   •   19:00
Soluții pentru spații de birouri ieftine: hub-uri de închiriat
Sursa foto: oneinchpunch/Getty Images/iStockphoto

Antreprenorii care nu au suficienți bani pentru a-și închiria spații de birouri trebuie să știe că există hub-uri pe care le pot folosi, în schimbul unor sume foarte mici de bani. Spațiile pot fi închiriate cu ora sau pe diverse perioade, până la șase luni, cu un pachet complet de servicii integrate, conținând consultanță, participarea la evenimente, mentoring și coaching. Freelancerii și antreprenorii care aleg să închirieze un spațiu într-un hub beneficiază de o întreagă rețea de specialiști și firme care ar putea să-i înlesnească drumul în afaceri.

 

În București există mai multe hub-uri, care oferă spații de birouri cu prețuri cuprinse între 35 și 250 de euro pe lună: Ingenius Hub, Impact Hub, Tech Hub Bucharest, Connect Hub sau Youth Hub sunt primele care și-au deschis porțile pentru freelanceri și antreprenori, în ultimii șase ani. De spațiile pentru birouri din hub-uri poate beneficia oricine, cu condiția ca timpul petrecut aici să fie dedicat afacerii personale, indiferent dacă business-ul se află în stadiul de idee sau antreprenorul are deja primii clienți.

 

Proiect european transformat în comunitate

Unul dintre aceste hub-uri, cu două spații în București, care are locuri libere acum este Ingenius Hub. A început ca proiect finanțat din fonduri europene, iar acum, după ce s-a încheiat proiectul, funcționează cu o întreagă rețea de conexiuni necesare freelancerilor și antreprenorilor care au un capital mic. Cele două spații pe care le pune la dispoziția antreprenorilor Ingenius Hub sunt în centrul Capitalei, în zona Pieței Universității (Bd. Nicolae Bǎlcescu nr. 25 și str. David Praporgescu nr. 9, în apropiere de hotelul Intercontinental). Aici sunt disponibile 35 de locuri de co-working pentru antreprenori, și patru săli de întâlniri și de cursuri, care au capacitatea necesară pentru a primi între șase și optsprezece persoane. Proiectul a fost finanțat în anul 2015, investiția totală ridicându-se la 50.000 de euro, ca parte a unui proiect cu finanțare europeană nerambursabilă, derulat de Loop Operations, în parteneriat cu ASE București, CCDL și Arott - „Fii T.A.Re! - Tineri Antreprenori Responsabili”.

 

Servicii integrate, cu mentorat și consultanță

Cei care au implementat proiectul cu finanțare europeană, încheiat deja de doi ani, l-au conceput ca pe o soluție integrată pentru antreprenori care au nevoie atât de spațiu pentru birouri, cât și de consultanță în afacere. „Platforma conține pachete de servicii pentru deschiderea și funcționarea unei afaceri, consultanță pentru atragerea finanțării necesare, mentorat și coaching pentru antreprenori la prețuri adaptate tinerilor, la început de carierǎ. Accesul în hub se face pe bază de membership. Pachetele pentru închirierea unui spațiu de lucru încep de la 8 euro pe zi și ajung la 250 de euro pe lună. Acestea includ servicii specifice administrării, dar și ore de mentorat și consultanță, precum și participări la evenimente. În plus, pentru membrii hub-ului cu abonamente contractate pe șase luni, oferim consultanță pentru atragere de finanțare fără avans. Mai mult, în această perioadă avem și o ofertă specială cu discount de până la 50% pentru persoanele care doresc să-și rezerve spațiul pentru o perioadă mai lungă de timp”, explică reprezentanții Loop Operations.

 

Cultura organizațională fără contract

Un alt spațiu de acest fel situat în zona centrală a Capitalei este Connect Hub, pe B-dul Dacia 99, în zona Piața Romană. Oferă două săli de evenimente, una de 100 de persoane, în aranjament tip „teatru”, cealaltă de 30 de persoane. O dată pe săptămână, joia, aici se organiza un eveniment numit “Open Connect”, un eveniment de networking, pitching și mentoring pentru tinerii antreprenori, oameni de marketing, de comunicare, corporatiști care au luat calea antreprenoriatului sau simpli curioși. Proiectul hub-ului presupunea schimbul de impresii, dezbateri, discuții comune despre idei și proiecte, iar participanții își ofereau feedback. Clienții hub-urilor au învățat că dacă se ajută între ei, cu propuneri și sugestii, pot avea succes în dezvoltarea propriilor afaceri. Conceptul s-a schimbat, la cererea clienților, devenind Vertical Open Connect, cu un alt format. Cel mai important lucru într-un hub este că totul se desfășoară într-o atmosferă relaxantă, iar clienții nu sunt angajații unei companii, ci antreprenori care aleg de bună voie dacă doresc sau nu să facă parte din comunitate.

 

La fel ca în biroul unei companii

Dotările hub-urilor sunt aceleași ca ale birourilor marilor corporații: mese, scaune, fotolii de relaxare, videoproiector, sistem audio, microfoane, flipchart, Wi-Fi de mare viteză. Unele pun la dispoziția membrilor o bucătărie care să-i facă să se simtă într-un veritabil birou de companie, filtre de cafea, dozatoare de apă și chiar ceai din partea casei. La Connect Hub, clienții au la dispoziție și o bibliotecă, astfel încât pot consulta cărți de specialitate, dedicate antreprenorilor, cărți de dezvoltare personală și din alte domenii.

 

Proiecte comune și un nou stil de viață

Comunitatea din hub-uri este foarte închegată. Practic, cei care devin clienți ai acestor hub-uri ajung să lucreze împreună la diverse proiecte, dar au și alte activități comune, ducând la un nivel superior cultura organizațională implementată în corporații. Grupul ajunge să funcționeze ca o mare familie, mai mult decât în cadrul unei corporații, unde angajații se pot simți constrânși de activitățile la care participă pentru că aparțin grupului printr-un contract de angajare.

 

Pe lângă mentorat, spațiul dedicat afacerii, pachetele de servicii de business și șansa de a primi finanțare din nenumărate surse, inclusiv fonduri nerambursabile, Ingenius Hub oferǎ ṣi oportunitatea de a pǎstra o relaṭie apropiatǎ a antreprenorilor abonați cu oameni de afaceri specialiṣti în anumite domenii, de la consultanṭǎ juridicǎ sau psihologi, pânǎ la contabili sau specialiṣti în marketing ṣi branding. În calitate de mentori ai Ingenius Hub, aceṣtia asigură consultanțǎ lunarǎ pentru membrii hub-ului.

 

Oricine are o afacere la început de drum sau dorește să-și înființeze o afacere poate închiria un spațiu de birou într-un hub. Aici își pot derula afacerile freelancerii sau cei care au profesii liberale și caută un spatiu de lucru, dar și îndrumare și apartenența la o comunitate care să-i inspire. Cristina Toma, partener Ingenius Hub

 

Hub-urile sunt spații luminoase, calde, prietenoase și au un design cu accente tradiționale românești, integrate într-un stil modern și funcțional.

 

Model preluat în marile orașe

După succesul înregistrat de hub-urile din București, modelul a fost adoptat și în alte orașe din țară. La Iași s-a deschis, în 2014, primul spatiu de tip co-working din oraș, The Grape – Business HUB. Primii membri ai comunității de freelanceri și antreprenori care s-au reunit în jurul acestui hub au fost din domenii precum IT, training, recrutare, marketing, antreprenoriat social și comunicare. Hub-ul s-a lansat la initiațiva a cinci tineri, Costina Iurascu, Tudor Gandu, Bogdan Irimia, Cezar Cardon si Andreea Zaharescu, toții membri ai Alumni AIESEC Iași.

 

Afacere pornită cu 5.000 de euro

Investiția inițială a fost de 5.000 de euro, dar a continuat, după deschidere. The Grape funcționează pe bază de abonamente, cel mai ieftin fiind de 150 de lei. Abonamentul nelimitat, care le permite membrilor să utilizeze spațiul de co-working oricând doresc, de luni până vineri, de la 9:00 la 21:00, este de 400 de lei pe lună. Abonamentul “Happy-Hour”, în valoare de 250 de lei, oferă posibilitatea utilizării spațiului în fiecare zi, de la 9:00 la 12:00. The Grape a încheiat și un parteneriat cu un spațiu asemănător din Oslo, Nesh Norway, prin care membrii hub-ului de la Iași care sunt în vizită de lucru la Oslo pot merge gratuit să lucreze în hub-ul norvegian, timp de două săptămâni. ”Foarte greu a fost să facem freelancerii cel puțin să înțeleagă de ce e mai bine să lucrezi într-un loc unde poți socializa și găsi potențiali colaboratori, decât să lucreze în continuare în intimitatea propriului cămin”, explică fondatorii hublui.

 

Mai multe tipuri de oferte

La Brașov, Hub 1317 a fost primul spațiu de co-working din oraș. Freelancerii și antreprenorii care aleg hub-ul au la dispoziție o sală de întâlniri cu o capacitate de 6 persoane și o sală de conferințe cu o capacitate de 15 persoane, pentru evenimente și prezentări, o bucătărie complet utilată, espresor de cafea, ceaiuri, dar și bike sharing, pentru iubitorii de mișcare. Membrii comunității au acces la evenimentele organizate în hub și posibilitatea de a organiza evenimente. Prețurile pornesc de la 99 de lei pe lună, pentru 20 de ore de lucru, cu acces la evenimente, wi-fi, bike sharing, ceai și cafea. Pentru 199 de lei pe lună, clienții pot lucra patru ore pe zi, mai există un pachet de rezident, cu 299 de lei pe lună, fără acces la sălile de conferințe, dar cu birou propriu și acces permanent, iar abonamentul cu toate facilitățile costă 399 de lei pe lună și include birou permanent dedicat, acces la cele două săli de întâlniri și conferințe, spațiu de depozitare, wi-fi, ceai, cafea, spațiu de parcare și bike sharing.

 

Publicul încă nu înțelege oportunitatea

Sibiul a fost printre primele orașe care au beneficiat de lansarea unor hub-uri de co-working. Central Hub Sibiu s-a lansat în 2012, la inițiativa antreprenorului Ciprian Stavar. Din cauza unor probleme legate de spațiul închiriat, hub-ul s-a închis în anul următor, dar activitatea a fost reluată în 2015, ca ofertă dedicată ONG-urilor și educației.

 

Există astfel de spații amenajate în nouă orașe din țară și, în total, oferă peste 600 de locuri pentru antreprenori și freelanceri. București, Cluj, Timișoara, Constanța, Iași, Brașov, Sibiu, Galați și Oradea sunt orașele în care s-au dezvoltat hub-uri care găzduiesc antreprenori și startup-uri.

×