x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Terenurile s-au ieftinit cu 20%

Terenurile s-au ieftinit cu 20%

de Daniela Ivan    |    21 Mai 2008   •   00:00
Terenurile s-au ieftinit cu 20%
Sursa foto: Jurnalul foto/

Investitorii străini nu au mai achiziţionat nici un teren de mai mult de trei luni, deşi preţurile terenurilor au scăzut în ultimele şase luni cu 15-20 de procente. Şi pe pia­ţa apartamentelor vechi se simte o stagnare a vînzărilor şi o uşoară scădere de preţ.

Investitorii străini nu au mai achiziţionat nici un teren de mai mult de trei luni, deşi preţurile terenurilor au scăzut în ultimele şase luni cu 15-20 de procente. Şi pe pia­ţa apartamentelor vechi se simte o stagnare a vînzărilor şi o uşoară scădere de preţ.


Criza imobiliară plecată din SUA a ajuns şi-n ţara noastră, după ce a atins Spania şi Anglia. Primele efecte se simt deja. Tranzacţiile cu terenuri mari specifice dezvoltărilor imobi­liare au stagnat, spune Ilinca Păun, directorul Departamentului rezidenţial al companiei Colliers. În ultimele luni nu s-a mai făcut nici o mare tranzacţie, ceea ce arată că investitorii stau rezervaţi în această perioadă în care costul finanţărilor a crescut foarte mult, ca efect al crizei mondiale. Şi analiştii CBRE/Eurisko apreciază că preţurile terenurilor vor înregistra, pentru prima dată, o scădere în anumite zone. “Pentru prima dată în ultimii ani, în 2008, am văzut o stagnare şi chiar o scădere a preţurilor pe anumite segmente. Terenuri care erau scoase la vînzare la sfîrşitul anului trecut, în 2008 au înregistrat scăderi ale preţului. Speculatorii s-au confruntat cu creşterea foarte mare a preţurilor terenurilor, nivel pe care dezvoltatorii nu-l mai plătesc, deoarece nu mai este rentabil”, a declarat Adrian Nicolescu, manager-valuation advisory departament al companiei CBRE/Eurisko. El a apreciat că, în unele zone, preţul te­re­nu­rilor s-a redus cu pînă la 20% în ultimele şase luni.


REZIDENŢIAL. Aparent, criza nu se simte pe piaţa rezidenţială din România, dar aceasta are efecte ascunse. Dezvoltatorii lansează încă foarte multe cartiere rezidenţiale, pentru că au deja terenurile achiziţionate şi finanţările obţinute încă înainte de a începe criza. “Pregătirea unui proiect du­rea­ză între 6 şi 12 luni, aşa că proiectele care se lansează acum au fost demarate înainte de începerea crizei”, a declarat Ilinca Păun.

Dar dezvoltatorii simt pe pielea lor că este din ce în ce mai greu să-şi vîndă apartamentele. Potrivit reprezentanţilor CBRE/Eurisko, în acest an, o parte din dezvoltatori nu vor mai mări preţurile de vînzare a locuinţelor pe etape de construcţie a proiectelor, ci vor menţine nivelurile de la începerea primei etape de dezvoltare. “Nu mai este loc de creştere şi vor fi cazuri în care dezvoltatorii nu vor mai avea posibilitatea de a mări preţurile”, a declarat Adrian Nicolescu la lansarea Raportului de piaţă pentru 2008. În acest context, analiştii CBRE/Eurisko apreciază că în perioada următoare vor avea loc chiar şi corecţii la preţurile nejustificat de mari ale locuinţelor, însă preţurile de vînzare nu vor scădea atîta vreme cît există o cerere ridicată. “Anul 2008 va fi anul în care se vor finaliza multe ansambluri rezidenţiale şi va marca începutul concurenţei reale pe această piaţă. (...) Ca urmare, este de aşteptat ca dezvoltatorii să ofere clienţilor anumite stimulente, precum loc de parcare gratuit, bucătărie şi baie utilate şi mobilate”, apreciază realizatorii raportului.

 

Cumpăr sau închiriez?

Preţurile foarte mari la care au ajuns locuinţele în Capitală ar putea conduce la schimbarea comportamentului şi la români. Ca şi europenii sau americanii, românii ar putea să se orienteze către chirie şi să nu mai facă împrumuturi pentru a achita o viaţă întreagă un apartament. “Estimarea dezvoltatorilor imobiliari care arată că este nevoie de un milion de locuinţe în România mi se pare mult supralicitată.

S-ar putea să asistăm la o deplasare a cererii din zona de achiziţie în cea de chirie”, spune Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii. Mai ales că preţurile au ajuns atît de sus în raport cu puterea de cumpărare, încît pentru un apartament vechi care costă în jur de 110.000 euro trebuie plătită o rată în jur de 700-800 de euro/lunar timp de 20-25 de ani.

 

Investiţii rămase fără cumpărători

Nici piaţa investiţiilor nu mer­ge prea bine şi mulţi dezvoltatori imobiliari, în special din zona centrelor comerciale şi a clădirilor de birouri, care şi-au finalizat proiectele nu prea au cui să le vîn­dă. “Evoluţia pieţelor in­ter­na­ţio­nale s-a propagat asupra pieţei româneşti cu dublu efect. Pe de o parte, au fost avantajaţi investitorii care au deţinut capitaluri proprii, ca urmare a creşterii prudenţei băncilor. Pe de altă parte, piaţa românească a devenit o piaţă secundară, pe care aceiaşi investitori care deţin capitaluri proprii cumpără acum proprietăţi achiziţionate anterior de investitori cu un grad de îndatorare ridicat”, se mai arată în raport. Analiştii imobiliari apreciază că activitatea pe acest segment a fost foarte redusă în ultimele luni, dar speră într-o revigorare în cea de-a doua parte a anului.

×
Subiecte în articol: preţurile imobiliar