x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Tot mai multe birouri din Capitală rămân neocupate

Tot mai multe birouri din Capitală rămân neocupate

01 Feb 2010   •   00:00

Rate de neocupare a birourilor de închiriat din Capitală a crescut la 16,5% în al doilea semetru al anului 2009, cel mai ridicat nivel din anul 2003, şi va atinge 18% în primul semestru al acestui an, conform estimărilor firmei de consultanţă imobiliară CB Richard Ellis (CBRE)-Eurisko.

"Piaţa de birouri din semestrul al doilea al anului 2009 a înregistrat două trenduri opuse. Primul a fost creşterea volumului de închirieri în ultimul trimestru al anului 2009 - aproape 40% din volumul închirierilor totale din 2009 a fost realizat în acest ultim trimestru, trendul fiind preconizat a continua şi în primul semestru al anului 2010", se arată în raportul CB Richard Ellis privind piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti în al doilea semestru al anului 2009.

Al doilea trend s-a manifestat prin creşterea ratei de neocupare care a atins un nivel de 16,5%, cel mai ridicat nivel înregistrat în Bucureşti din anul 2003.

"Estimăm că rata de neocupare să atingă 18% în prima jumătate a acestui an", se precizează în raport.

Volumul de spaţii de birouri disponibile a crescut ca o consecinţă a ofertei în creştere înregistrată în ultimele şase luni ale anului precedent la circa 193.000 metri pătraţi (406.000 metri pătraţi pe întreg anul 2009), coroborat cu o descreştere a volumului de tranzacţii încheiate.

Stocul total de birouri la finele anului 2009 a depăşit 1,74 milioane de metri pătraţi.

"În contextul economic actual, piaţa de birouri din Bucureşti a înregistrat aceeaşi evoluţie ca în celalalte pieţe europene, în sensul descreşterii volumului de tranzacţionare. Astfel, volumul total de tranzacţii în ultimele şase luni, de aproximativ 63.700 metri pătraţi, a fost cu circa 40% mai scăzut de cât în al doilea semestru al anului 2008", se arată în raport.

Pentru întreg anul 2009, tranzacţiile au atins un nivel de 125.100 metri pătraţi, reprezentând doar 45% din nivelul înregistrat în 2008.

O practică înregistrată în ultimele luni, care va continua şi în 2010, este creşterea nivelului de facilităţi acordate de către proprietari potenţialilor chiriaşi.

Aceste stimulente sunt sub forma de reduceri de chirie, contribuţii pentru amenajarea spatiului, reducerea taxelor pentru locurile de parcare sau chiar locuri gratuite, contribuţii pentru mutarea sediului, revizuirea taxelor cu mentenanţa sau chiar limitarea contractuala a acestora.

"Piaţa de birouri din Bucureşti este o piaţă unde fiecare parte negociază «la sânge» cea mai bună soluţie posibilă şi unde orice eventuală reducere de costuri este cautată. Prin urmare, estimăm ca majoritatea chiriaşilor vor continua să ceară cea mai bună soluţie financiară posibilă, în timp ce proprietarii vor trebui să se repoziţioneze faţă de această presiune generală pentru reducerea costurilor", se arată în raport.

Pentru anul 2010 analiştii CB Richard Ellis se aşteaptă că vor fi livraţi peste 441.000 metri pătraţi, un nivel mai ridicat decât cel din 2009 cu aproape 10%.

"Aproape 64% din aceste livrari vor fi reprezentate de clădiri de clasa A. Pentru acest calcul au fost luate în considerare clădirile aflate în construcţie şi care au peste 50% şanse să fie livrate la timp. Creşterea stocului va determina avansul ratei de neocupare şi va oferi chiriaşilor mai multa putere de negociere în relaţia cu proprietarii", se arată în raport.

CBRE furnizează servicii de consultanţă pentru vânzarea sau închirierea proprietăţilor şi managementul proiectelor.

În 2008, CBRE a achiziţionat compania românească Eurisko Consulting, care ulterior a devenit CBRE Eurisko.


×
Subiecte în articol: redactie