x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Cat ar costa cel mai lung tunel feroviar submarin din lume!

Cat ar costa cel mai lung tunel feroviar submarin din lume!

07 Feb 2018   •   18:10
Cat ar costa cel mai lung tunel feroviar submarin din lume!

Cel mai lung tunel feroviar submarin din lume ar putea fi deschis traficului în 2040 între Finlanda şi Estonia şi ar putea costa până la 20 de miliarde euro, arată un studiu de fezabilitate prezentat de cele două state.

 

După mai mulţi ani de studii, autorităţile de la Helsinki şi Tallinn analizează posibilitatea de a construi un tunel submarin între cele două capitale nordice, situate la ambele capete ale Golfului Finic. Zeci de mii de estonieni lucrează în regiunea Helsinki şi mulţi dintre ei fac naveta săptămânal pe mare, iar mulţi turişti finlandezi vizitează Tallinn.

Tunelul, cu o lungime de 103 de kilometri, ar scurta durata călătoriei între Helsinki şi Tallinn la aproximativ 30 de minute, faţă de cele 90 de minute în prezent cu cel mai rapid ferry boat. În plus, tunelul feroviar ar conecta aeroporturile dintre cele două capitale şi de asemenea ar face legătura cu Rail Baltica, o conexiune feroviară care ar urma să facă legătura între Varşovia şi Tallinn începând din anul 2026.

Studiul de fezabilitate estimează că tunelul submarin ar costa între 13 şi 20 de milioane de euro, apreciind că 40% din costuri ar urma să fie suportate de UE. Un raport publicat în 2015 de autorităţile de la Helsinki avansa un preţ de cost semnificativ mai mic pentru acelaşi proiect, undeva între nouă şi 13 miliarde euro. AGERPRES

×