x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Vești bune pentru beneficiarii programului Prima Casă. Care sunt modificările și de când intră în vigoare

Vești bune pentru beneficiarii programului Prima Casă. Care sunt modificările și de când intră în vigoare

02 Oct 2015   •   11:37
Vești bune pentru beneficiarii programului Prima Casă. Care sunt modificările și de când intră în vigoare
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Beneficiarii programului 'Prima Casă' îşi pot cumpăra o locuinţă mai scumpă, cu suprafaţa utilă mai mare, prin intermediul aceluiaşi program, dar numai în condiţiile în care imobilul achiziţionat iniţial este înstrăinat prin vânzare-cumpărare cel mai târziu până la data încheierii noului contract, potrivit unor modificări ale Programului Prima Casă adoptate printr-un Ordin al Ministerului Finanţelor Publice /MFP/ publicat recent în Monitorul Oficial.

Potrivit unui comunicat al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii /FNGCIMM/, plata garanţiei acordate în cadrul programului se va efectua în maximum 90 de zile de la formularea cererii de plată şi nu în maximum 90 de zile de restanţă, ca până acum.

De asemenea, a fost detaliată modalitatea în care finanţatorii pot renunţa la cererile de plată, precum şi posibilitatea repunerii beneficiarului în drepturile şi obligaţiile aferente contractelor de credit şi de garantare, după ce plata garanţiei a fost efectuată. Retragerea cererii de plată se poate efectua până în penultima zi de efectuare a plăţii valorii de executare a garanţiei de către MFP, beneficiarul putând recurge o singură dată la această facilitate.

În plus, beneficiarii programului vor avea posibilitatea achiziţionării unei noi locuinţe în cadrul Programului 'Prima Casă', cu suprafaţă utilă mai mare sau cu o valoare mai mare decât locuinţa achiziţionată/construită iniţial prin program. Condiţia este ca locuinţa achiziţionată sau construită iniţial să fie înstrăinată prin vânzare-cumpărare cel mai târziu până la data încheierii noului contract, iar creditul acordat iniţial în cadrul Programului să fie lichidat până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuinţe.

Totodată, plafoanele anuale de garantare vor fi gestionate în sistem 'revolving', astfel încât se va asigura continuitatea programului. Sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor acordate în cadrul Programului la scadenţă sau anticipat, precum şi ca urmare a lichidării creditelor acordate iniţial pentru a achiziţiona/construi o nouă locuinţă în cadrul Programului, vor reîntregi plafonul total al garanţiilor şi se vor utiliza de către finanţatori pentru acordarea de noi garanţii.

În noul Ordin a fost reglementată situaţia de preluare/cedare a locuinţei şi a finanţării garantate, respectiv situaţia în care soţia sau soţul preia sau cedează dreptul de proprietate dobândit prin achiziţionarea/construirea unei locuinţe în cadrul programului, ca urmare a adoptării regimului matrimonial al separaţiei de bunuri, prin convenţie matrimonială.

Ordinul nr.1119/2015 referitor la modificările şi completările aduse programului 'Prima casă' emis de Ministerul Finanţelor Publice a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 28 septembrie 2015 şi a intrat în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2015, termen de la care vor fi înlocuite şi formularele utilizate în prezent în cadrul activităţii de garantare 'Prima Casă'.

Conform datelor recente ale FNGCIMM, până în prezent au fost acordate peste 157.000 de garanţii, în valoare totală de peste 13 miliarde de lei, pentru susţinerea de finanţări destinate achiziţionării/construcţiei de locuinţe în cadrul Programului 'Prima casă', de peste 26 de miliarde de lei. AGERPRES

×
Subiecte în articol: programul prima casa prima casă