x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Vezi ce sedii vor să-şi cumpere firmele

Vezi ce sedii vor să-şi cumpere firmele

de Daniela Ivan    |    15 Oct 2012   •   19:19

Firmele din domeniul medical, din sectorul IT&C şi al serviciilor caută să-şi cumpere imobile pentru sedii. În ultimele şase luni s-a resimţit o creştere cu 20% a cererii de achiziţionare de spaţii de birouri, potrivit companiei ESOP Consulting.  Majoritatea cererilor vizează achiziţia de imobile cu suprafeţe medii, de până în 4.000 mp şi bugete de până în cinci milioane de euro. "În acest moment, suntem în discuţii avansate cu două companii din domeniul medical care caută să îşi cumpere sedii la bugete de 3-5 milioane de euro. În rest, potenţialii cumpărători sunt firme sau persoane fizice care sunt interesate de spaţii mai mici, de 100-300 mp. Pe acest segment chiar am intermediat recent o tranzacţie”, declară Alexandru Petrescu, manager al ESOP Consulting. La începutul lunii octombrie 2012, în Bucureşti sunt scoase la vânzare 100 centre de birouri şi 124 de vile, cu spaţii de birouri, conform bazei de date a companiei ESOP Consulting. Din acestea, doar o parte sunt publice, pentru restul imobilelor proprietarii făcând apel la o promovare discretă.

Preţurile variază între 70.000 euro şi 24.000.000 euro
Cea mai ieftină proprietate care poate servi ca spaţiu de birouri şi poate fi cumpărată imediat este un birou de 63 mp, în zona Unirii, cu 70.000 euro.
Cel mai mare buget, de 24 milioane îl solicită achiziţionarea unui centru de afaceri din zona Alba Iulia, cu o suprafaţă totală de închiriat de 17.610 mp.
Preţul de vânzare pe metru pătrat a unui spaţiu de birouri este cuprins între 829 euro/mp (un centru de afaceri din sudul Capitalei) şi 5.000 euro/mp (o vilă istorică ultracentrală). Cele mai multe oferte, circa 75% se încadrează între 1.250 euro/mp şi 2.100 euro/mp.

×