x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri De la multinaţională, la producţia de mobilă unicat

De la multinaţională, la producţia de mobilă unicat

de Luciana Cocoș    |    08 Mar 2019   •   10:01
De la multinaţională, la producţia de mobilă unicat

Imboldul dat de statul român tinerilor care-şi doresc să intre în afaceri, prin programul Start-Up Nation, a dus la depunerea a zeci de mii de proiecte pentru obţinerea finanţării de 40 de mii de euro. Chiar dacă a început greoi, cu amânări şi controverse, programul oferă o mână ce ajutor celor care se încumetă să-şi transpună pasiunea şi ideile în planuri de business-uri. Un drum cu speranţe, aşteptări şi teamă de necunoscut pe care au păşit foarte mulţi tineri români.

Anul 2017 a fost debutul programului Start-Up Nation şi începutul unei aventuri pentru doi tineri din Bucureşti, care au decis să renunţe la joburile pe care le aveau de mulţi ani în companii multinaţionale pentru a demara propriul business în industria mobilei. O afacere mai apropiată de dorinţele clienţilor. “Nu vrem să inventăm roata, ci doar să o şlefuim”, spun Iulian şi Marius, asociaţi în bussines-ul MDI Wood Ideas, care înseamnă produse de mobilier unice, personalizate şi adaptate celor mai nonconformiste idei. “După 20 de ani lucraţi pentru altii, şi lucram câte 10 ore pe zi, am zis că mai bine lucrez 12 ore pentru mine”, spune Iulian Apostol, administratorul afacerii. De mic a fost atras de lemn, de mirosul şi textura acestuia, şi are amintiri cum tatăl său obişnuia să mai sculpteze din când în când. Ideea unei afaceri în industria lemnului i-a venit odată cu anunţul că statul va ajuta tinerii să demareze şi să implementeze idei noi de business. “Programul Start-Up Nation a fost imboldul, pentru că eu cochetam demult cu ideea de a pleca, dar nu aveam banii necesari. Mi-am zis că riscurile pe care mi le asum sunt mici şi am o şansă să dovedesc că pot, că sunt în stare să fac ceea ce vreau”. Împreună cu prietenul şi asociatul său Marius, au pornit de la ideea că business-ul trebuie să fie în zona de producţie, pentru că aşa poţi avea controlul asupra calităţii, a desginului, a absolut orice aspect. Odată cu ideea, cei doi au apelat la un consultant şi au început să lucreze la proiect. “Am depus proiectul în martie-aprilie 2017, am semnat acordul de finanţare cu statul în noiembrie acelaşi an, iar contractul cu banca l-am semnat în februarie 2018. Banii au venit mai greu decât mă aşteptam, plata finală a venit la un an şi ceva de la prima cheltuială. Primele salarii, primele chirii a trebuit să le plătim noi. Am investit cam 5-7.000 de euro din resurse proprii pentru utilaje, oameni, chirie, spaţiu, utilităţi, promovare, site, absolut tot”, spune Iulian. Deşi acum povesteşte cu o oarecare detaşare, tot acest parcurs nu a fost deloc uşor. “Cea mai grea a fost aşteptarea, timpul care trecea foarte încet. Lucrurile cu autorităţile au mers foarte greu. Producţia propriu-zisă a început la mai bine de un an de la depunerea proiectului. La început a trebuit să facem ce se cerea pe piaţă, să lucrăm cu PAL lucruri de care lumea avea nevoie pentru a ne acoperi chiria, salariile şi utilităţile. La început trebuie să faci şi ce nu ţi-ai propus”, mai spune Iulian. Însă, odată demarat business-ul, cei doi tineri nu au renunţat la ţelul comun, acela de a face piese de mobilier deosebite.

 

Pariu pe calitate

După ce au primit ajutorul de 40 de mii de euro de la stat şi au investit mai bine de jumătate din bani în utilaje, cei doi parteneri au luat o decizie de-a dreptul riscantă. Au cumpărat un utilaj foarte sump. Sunt puţine firme în aceste domeniu care lucrează cu un astfel de aparat-robot, iar obiectele de mobilier care rezultă sunt de-a dreptul spectaculoase. Acum lucrează cu doi angajaţi, dar au şi planuri de extindere. “Când eşti de partea cealaltă a baricadei, când eşti manager, te uiţi în primul rând la costuri. Plus că este destul de dificil să găseşti oamenii potriviţi. Una este să lucrezi în lemn, şi alta e să lucrezi în PAL. Unii nu au experienţa necesară şi atunci trebuie să-i formezi, iar asta durează”, povesteşte administratorul. Dar Iulian şi Marius au pariat pe calitate, aşa că totul este implementat pas cu pas.

 

Prima comandă, în parcare

Comenzile de mobilă au venit la început din rândul cunoscuţilor şi prin recomandări. Însă, prima comandă pe care au onorat-o a fost una cu poveste. “Eram într-o parcare la un supermarket şi am văzut un copil plângând, pe care am reuşit să-l duc la tatăl lui. Şi... din vorbă-n vorbă, omul şi-a comandat bucătăria la noi”, povesteşte acesta. “Contează foarte mult să-ţi asculţi clientul şi să-ţi dai seama ce-şi doreşte, iar eu, la rândul meu trebuie să mă fac înţeles. Am achiziţionat şi un program de proiectare care ne ajută foarte mult, alţi bani neaşteptaţi, alte mii de euro. Astfel îi pot oferi clientului o simulare înainte de a începe efectiv producţia pieselor de mobilier dorite. Nu lucrăm produse în serie, nu am avut două comenzi la fel”.

 

Curaj într-un mediu imprevizibil

Deşi nu au întâmpinat mari probleme în afacere până acum, există totuşi o teamă care ţine, oarecum, în frâu ideile unei dezvoltări rapide. “Sunt puţin temător legat de această previziune financiară, nu ştiu cum evoluează lucrurile din punct de vedere legislativ, ce taxe sunt, cum merge piaţa, e total imprevizibil totul. Deocamdată ne păstrăm ideea aceasta de particularizare a mobilei. Vom merge apoi şi către export cu piese de lemn masiv şi prelucrări”, ne-a mai spus Iulian Apostol, care are acum şi un sfat pentru tinerii care decid să facă pasul spre antreprenoriat. “Contează să ai nervii foarte tari şi trebuie să înveţi să te detaşezi, să nu te încarci cu toate problemele firmei. Să nu ai aşteptări uriaşe la început. Trebuie implicare 100%, să verifici fiecare informaţie, pentru că tot ceea ce nu faci bine se va răsfrânge asupra ta”.

 

După ce am terminat facultatea am vrut să plec din ţară, dar norocul meu a fost că nu m-au acceptat pentru că nu aveam experienţă în muncă. Eram hotărât să plec să fac orice, dar din fericire, soarta mea a evoluat altfel.

Iulian Apostol, MDI Wood Ideas

 

La un an de la înfiinţare ne-am achiziţionat un utilaj superperformant din fonduri proprii, care a costat peste 30 de mii de euro. A fost un sacrificiu mare, mi-am vândut apartamentul în care stăteam ca să-l pot cumpăra. Am spus că vreau să fac asta pentru că eu cred în visul meu şi vreau să ducem proiectul până la capăt

Iulian Apostol, MDI Wood Ideas

 

×