x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri E.ON ofera 5,2 miliarde de euro pentru Innogy

E.ON ofera 5,2 miliarde de euro pentru Innogy

13 Mar 2018   •   13:56
E.ON ofera 5,2 miliarde de euro pentru Innogy

Grupul energetic E.ON va depune, în trimestrul doi din 2018, o ofertă publică voluntară de preluare pentru acţionarii minoritari ai Innogy, a anunţat marţi directorul financiar al RWE, Markus Krebber.

 

Oferta se ridică la 5,2 miliarde de euro (6,4 miliarde de dolari) şi va fi înaintată imediat după ce BaFin, Autoritatea germană de supraveghere în domeniul financiar, va aproba documentul. O astfel de decizie ar putea veni în trimestrul doi din 2018, a declarat Krebber la conferinţa de presă comună a RWE şi E.ON.

Marţi, preşedintele E.ON, Johannes Teyssen, şi şeful RWE, Rolf Martin Schmitz, s-au întâlnit cu reprezentanţii presei pentru a discuta planurile prezentate duminică. E.ON intenţionează să preia Innogy, divizia de energie regenerabilă a rivalei RWE AG, într-o tranzacţie complexă, evaluată la aproximativ 20 de miliarde de euro (25 miliarde de dolari).

Conform unui viitor acord, cele mai mari companii de utilităţi din Germania nu vor mai concura una împotriva celeilalte. E.ON nu va mai produce electricitate şi se va concentra pe reţelele operaţionale de energie şi vânzarea electricităţii către consumatorii finali. În principiu, acordul implică schimburi de active şi de acţiuni, ca parte a restructurării majore a pieţei energiei din Germania, într-o perioadă în care cea mai mare economie europeană renunţă la combustibilii clasici în favoarea energiei regenerabile.

În prima etapă, vânzarea Innogy va avea ca rezultat deţinerea unei participaţii minoritare de către RWE în E.ON. Astfel, E.ON va achiziţiona întreaga participaţie de 76,8% deţinută de RWE în Innogy, iar RWE va deţine în schimb 16,7% din E.ON. De asemenea, E.ON va face o ofertă acţionarilor minoritari ai Innogy, care evaluează compania la 40 de euro per titlu, sau aproximativ 22 de miliarde de euro în total. Vineri, acţiunile Innogy au închis la 34,53 euro.

RWE va face o plată în numerar de 1,5 miliarde de euro către EON. Obiectivul E.ON este să se concentreze pe retail, reţele de energie şi soluţii pentru clienţi, în timp ce RWE va prelua generarea energiei regenerabile a ambelor companii. De asemenea, E.ON va transfera către RWE majoritatea afacerii sale de energie regenerabilă şi interesele minoritare deţinute de subsidiara sa PreussenElektra în centrale nucleare operate de RWE.

Tranzacţia trebuie aprobată de Board-urile companiilor şi de organismele de reglementare din Germania şi UE. Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi. AGERPRES

×
Subiecte în articol: e.on Investitii oferta innogy actionari