x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Moody's trimite Portugalia la “gunoi”. O decizie insultătoare, imorală şi criminală consideră analiştii

Moody's trimite Portugalia la “gunoi”. O decizie insultătoare, imorală şi criminală consideră analiştii

de Vali Blanaru    |    06 Iul 2011   •   16:49

Moody’s a retrogradat ratingul Portugaliei cu patru trepte, la nivelul "Ba2" din categoria "junk", nerecomandata pentru investitii, si anticipeaza ca tara ar putea avea nevoie de un al doilea plan de ajutor inainte de a reveni pe pietele financiare.

Masura Moody’s de retrogradare a ratingului Portugaliei in categoria investitiilor speculative a provocat un val de indignare, presa din aceasta tara calificand decizia drept insultatoare, irationala, ilogica, indecenta, imorala si criminala, transmite AFP.Mai multe publicatii portugheze au stigmatizat Moody’s pentru ca este "prima agentie de evaluare financiara care atribuie Portugaliei un rating nerecomandat pentru investitii", in aceeasi categorie speculativa ca si Grecia.

Aceasta retrogradare este o noua lovitura dura pentru economia portugheza, considera numerosi analisti. "Bancile si companiile vor avea dificultati mai mari de finantare, din cauza presiunilor crescute de majorare a dobanzilor", a explicat Cristina Casalinho, analist la BPI.

Economia portugheza a intrat in recesiune in primul trimestru, cu un declin de 0,7% din PIB.

"Privatizarile vor fi dificil de realizat la un pret decent, investitorii vor parasi bursa din Lisabona, iar accesul companiilor la finantare va deveni insuportabil", a declarat Antonio Costa, director al cotidianului Diario economico.

Portugalia este al treilea stat din zona euro care a cerut ajutor financiar din partea Uniunii Europene si FMI, dupa Grecia si Irlanda, si s-a angajat sa aplice un program strict de reforme timp de trei ani, in schimbul unui imprumut de 78 de miliarde de euro.

Dupa alegerile anticipate din 5 iunie, noul guvern de dreapta a prezentat un program mai ambitios decat cel convenit cu institutiile internationale, pentru a reduce deficitul bugetar de la 9,1% din PIB anul trecut la 5,9% in acest an si 3% in 2013.

Printre noile masuri, premierul Pedro Passos Coelho a anuntat in special noi privatizari in sectorul energiei si media, restructurarea companiilor de stat si introducerea unei taxe speciale pe venituri.

"Decizia Moody’s nu tine cont de consensul politic larg, care sustine programul guvernului", potrivit Ministerului de Finante portughez.

Doi analisti ai UniCredit, Kornelius Purps si Tullia Bucco, considera ca Portugalia suporta consecintele cresterii riscului de contagiune din Grecia.

Decizia Moody’s a atras o reactie critica puternica din partea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care crede ca ar putea avea loc o agravare a crizei datoriilor in zona euro.

La jumatatea tranzactiilor de miercuri, bursa de la Lisabona era in scadere cu 2,49%.

×
Subiecte în articol: Portugalia rating moody’s criza grecia