x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Societe Generale: Germania riscă să repete greşelile din anii '30 care au dus la apariţia naziştilor

Societe Generale: Germania riscă să repete greşelile din anii '30 care au dus la apariţia naziştilor

de Daniel Ionaşcu    |    01 Dec 2011   •   13:47
Societe Generale: Germania riscă să repete greşelile din anii '30 care au dus la apariţia naziştilor

Germania este pe cale sa faca aceleasi greseli care au dus la aparitia nazistilor in anii '1930, spune Dylan Grice, strategul Societe Generale.

Dupa ce si-a prezentat in urma cu cateva saptamani aceasta opinie, in urma criticilor vehemente, Grice a revenit intarindu-si argumentele, scrie Business Insider. Azi el a scris o nota intitulata "Dylan Grice este un ipocrit dizgratios'.

"In mod clar, asta este o … hmm... «controversata» perioada din istoria lumii si am primit plangeri mai mult decat media in inboxul meu. incerc sa raspund tuturor email-urilor, dar cu aceasta ocazie au fost prea multe pentru a raspunde direct', scrie el.

Decizia care a dus la aparitia si popularitatea imensa a nazistilor a fost politica germana de a insista cu politici deflationiste, nascuta din temerile de hiperinflatie, intr-un mediu in care toata lumea producea inflatie, crede Grice. Ceea ce inseamna o paralela foarte suspecta cu criza euro:

"Scopul analizei istorice, asadar, nu a fost sa ajunga la concuziile despre cum cum aderarea la principiile despre banii reali vor duce in mod linear la resurgenta fascismului sau la razboi asa cum a fost in anii '1930. Nici nu a fost apararea activismului fiscal keynesian. A fost pentru a ilustra ca pana si aderenta la cele mai bune principii vine cu un pret, judecand daca pretul cu care vine este prohibitiv sau de neevitat, iar azi Germania si Banca Central Europeana (BCE) trebuie sa ia aceasta decizie', a scris el azi.

In 2011, Germania incetineste BCE din principiu. Tinandu-se de principii, probabil, nu va duce la nazisti, dar va avea consecinte precum spargerea euro. Poate suna ca retorica unor tari precum Grecia, care cer tiparirea de bani, iar aici vine si ceea ce el numeste ipocrizie dar in fapt duce la o alta concluzie.

"Cred ca BCE n-ar trebui implicata. Cred ca n-ar trebui sanctionata nici o finantare a Fondul European de Stabilitate din partea BCE. Cred ca ar trebui sa spuna guvernelor care au facut aceasta mizerie sa o repare. Ar trebui sa spuna, daca vreti o banca centrala care sa printeze bani in momente grele ar trebui sa va lansati propria moneda folosind propria voastra banca centrala si tipariti pana sunt multumite inimile voastre. Dar atunci, eu nu sunt atasat emotional de euro sau de popularitatea Germaniei in Europa. Si cred ca BCE si politicienii germani sunt', mai spune el.

Practic, Dylan Grice provoaca Germania sa ia aceeasi decizie care a dus la aparitia lui Hitler pe scena politica....

×
Subiecte în articol: criza economica