x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Moody's: Ieşirea Greciei din zona euro pune în pericol moneda unică europeană

Moody's: Ieşirea Greciei din zona euro pune în pericol moneda unică europeană

11 Iun 2012   •   10:32
Moody's: Ieşirea Greciei din zona euro pune în pericol moneda unică europeană

Agentia internationala de rating Moody's a declarat ca iesirea Greciei din zona euro ar putea constitui o amenintare pentru existenta monedei unice, relateaza Reuters.

"Daca ar parasi zona euro, Grecia ar pune in pericol insasi existenta monedei euro. Vom fi obligati sa revizuim ratingurile tuturor tarilor din zona monedei unice, inclusiv ale tarilor care sunt in categoria Aaa", se mentioneaza intr-un comunicat al agentiei, citat de Agerpres.

Iesirea Greciei din zona euro va afecta in special ratingurile de tara pentru Cipru, Portugalia, Irlanda, Italia si Spania, conform Moody's. Problemele sectorului bancar din Spania, a caror rezolvare ar necesita o asistenta financiara semnificativa, au un impact negativ asupra ratingului suveran de credite al acestei tari.

"Alti membri ai Uniunii Europene ar putea fi de asemenea afectati avand in vedere stransele legaturi financiare si comerciale intre membrii blocului valutar al Uniunii Europene", afirma analistii, in contextul in care in Grecia la 17 iunie sunt programate alegeri parlamentare repetate.

In cazul in care grecii vor vota pentru partidele socialiste, care resping termenii acordurilor incheiate de Atena pentru primirea asistentei internationale de 130 de miliarde de euro, tara ar putea intra in incapacitate de plata si ar putea parasi spatiul monedei unice. In cazul in care noul guvern elen, ce va rezulta in urma scrutinului, va reusi sa ajunga la un acord cu creditorii internationali, ratingurile tarilor din zona euro vor ramane la nivelul actual, subliniaza Moody's.

Anterior, agentia internationala Fitch a redus ratingul de credit al Greciei cu o gradatie de la B la CCC (posibil default), deoarece riscul de retragere din zona euro a crescut.

Dupa ce ministrul spaniol de finante Luis de Guindos a facut un apel de ajutor catre Uniunea Europeana, ministrii de finante din zona euro au decis sambata sa ofere asistenta Spaniei in valoare de 100 de miliarde de euro din fondurile de rezerva pentru a stabiliza sistemul bancar din aceasta tara.

×