x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 100.000 de disponibilizări

100.000 de disponibilizări

de Aniela Nine    |    08 Ian 2010   •   00:00
100.000 de disponibilizări

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a ameninţat ieri că va fi nevoie "de alt ministru de Finanţe" care să aplice majorările votate de parlamentari ieri în comisii, dacă acestea vor trece şi de plen. Ministrul a anunţat şi numărul disponibilizărilor, aşa cum sunt acestea prevăzute în buget: 100.000 de posturi.



Invitat la comisiile de buget-finanţe din Parlament pentru discuţii pe buget, Sebastian Vlădescu a anunţat de la bun început că nu este de acord cu măririle votate cu o zi în urmă în comisiile de muncă şi sănătate, privind majorarea punctului de pensie, a bugetului sănătăţii şi scăderea CAS-ului cu 10 puncte procentuale.

"Dacă va fi votată o scădere a CAS cu 10%, va trebui să fie un ministru al Finanţelor care să o aplice. Nu poţi să stai să fii ministrul Finanţelor în condiţiile în care bugetele sunt perfect dezechilibrate prin legi care nu ţin cont de realitatea economică", a spus Vlădescu. Cât priveşte mărirea pensiilor, el a amintit că nici în 2007 nu a fost de acord cu această măsură, din cauza riscului pe care îl presupunea, şi că ulterior temerile sale s-au confirmat. El a explicat astfel că păstrarea pensiilor la nivelul anului trecut nu este o măsură împotriva pensionarilor, ci, prin păstrarea unui echilibru între bugetul de pensii şi bugetul total, "un act în favoarea tuturor cetăţenilor".

Ministrul Finanţelor a insistat să se păstreze forma actuală a bugetului şi, poate, a spus el, o veste bună privind unele suplimentări va veni în următoarele câteva luni, în funcţie de creşterea economică şi de discuţiile cu partenerii externi. Vlădescu a explicat că bugetele scăzute ale ministerelor sunt cauzate de nivelul scăzut al încasărilor la buget, România având un nivel al veniturilor de 30% faţă de 38%, cât este media în Uniunea Europeană. "Dacă fiecare minister ar primi cât şi-ar dori, deficitul ar ajunge la 10%-12%", a avertizat Vlădescu, situaţie pe care România nu şi-o poate permite acum.

BALAMUC CU CIFRE
Vlădescu a spus că, aşa cum este prins în buget, numărul total al disponibilizărilor în acest an în sectorul bugetar va fi de 100.000 de posturi şi că preferă ca "ajustările" din economie să se facă prin măsuri nepopulare decât prin inflaţie. Numărul de bugetari care vor fi daţi afară într-adevăr în acest an nu este cunoscut în acest moment. Din cele 100.000 de posturi tăiate de care vorbea Vlădescu, circa 75.000 sunt posturi neocupate în sistemul bugetar, potrivit datelor furnizate de sindicalişti.

Alte 20.000 de persoane urmează a fi disponibilizate prin intrarea în vigoare a legii privind reorganizarea agenţiilor statului. Colac peste pupăză, Ministerul Educaţiei vrea să reducă de la 1 septembrie 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar.

×
Subiecte în articol: economic