x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 12.000 de clienţi dau băncile în judecată din cauza aplicării OUG 50

12.000 de clienţi dau băncile în judecată din cauza aplicării OUG 50

de Daniela Ivan    |    21 Sep 2010   •   00:00

Numărul clienţilor nemulţumiţi de modul cum aplică băncile prevederile OUG 50/2010, care s-au constituit în grupuri pe internet, a trecut de 12.000 de persoane. Deşi par mulţi, aceştia reprezintă deocamdată numai 0,28% din numărul clienţilor cu credite la bănci.

Problema este că de astăzi cei care vor să se opună contractelor adiţionale pe care băncile le-au pregătit clienţilor nu o vor mai putea face dacă nu s-au prezentat la bancă pentru a-şi exprima dezacordul. Ieri a expirat termenul de 90 de zile până la care băncile au fost obligate să înştiinţeze clienţii cu privire la alinierea contractelor vechi la noile reglementări. Însă bancherii spun că actele adiţionale la contracte mai pot fi semnate sau refuzate pe parcursul a încă două săptămâni. Întrebarea este ce se va întâmpla cu cei care nu au fost de acord, pentru că bancherii spun că aceştia nu vor avea de ales, trebuie fie să fie de acord cu noile contracte, fie să dea banii înapoi fără comision de rambursare.

"Este interpretarea noastră, avocaţii pot avea o altă interpretare. Noi, la ARB, am solicitat încă de acum două săptămâni ca ANPC să clarifice anumite aspecte ale OUG 50 care acum sunt interpretabile, cum ar fi şi marja băncii şi altele. Nu am primit nici un răspuns", a declarat Radu Gheţea Graţian, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Aşa că mii de clienţi s-au hotărât deja să dea în judecată băncile, considerând că acestea încalcă prevederile OUG 50/2010, dar şi unele reglementări mai vechi, şi solicită, de exemplu, rambursarea comisionului de risc perceput pe perioada desfăşurării creditului, a banilor primiţi de bancă în urma modificării abuzive a dobânzilor sau ca urmare a calculării în mod greşit a dobânzii. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat săptămâna trecută că băncile preferă să meargă în instanţă decât să ofere dobânzi la creditele vechi cel mult egale cu ratele la împrumuturile noi, pentru că anticipează un număr relativ mic de clienţi care se vor adresa justiţiei.

×
Subiecte în articol: observator