x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 155 milioane euro fonduri europene pentru sprijinirea studenților defavorizați, a  doctoranzilor în antreprenoriat și a cercetătorilor

155 milioane euro fonduri europene pentru sprijinirea studenților defavorizați, a  doctoranzilor în antreprenoriat și a cercetătorilor

24 Apr 2018   •   19:03
155 milioane euro fonduri europene pentru sprijinirea studenților defavorizați, a  doctoranzilor în antreprenoriat și a cercetătorilor

Ministerul Fondurilor Europene a lansat două noi apeluri de proiecte, finanțate din Programul Operațional Capital Uman (POCU), prin care se acordă burse din fonduri europene studenților defavorizați, doctoranzilor și cercetătorilor postdoctorat.

Prin astfel de inițiative, se urmărește stimularea cercetării universitare aplicate, a antreprenoriatului și a incluziunii sociale.

Bursa Student antreprenor este o măsură care are drept obiectiv creșterea participării studenților din categorii vulnerabile la programe de studii de licență, eliminarea impedimentelor de integrare socioprofesională pe care le întâmpină în prezent studenții din mediul rural, cei din comunitățile dezavantajate economic, cei aparținând minorității roma, dar și persoanele cu dizabilități - studenți care au depășit vârsta de 24 ani.

În cadrul proiectelor finanțate prin acest apel, se va acorda bursa Student antreprenor, în valoare de 300 lei lunar, timp de trei semestre de studii de licență. Studenții sprijiniți sunt cei care urmează cursuri de formare antreprenorială și care apelează la servicii de consiliere profesională. Acești tineri vor fi încurajați să își dezvolte competențele antreprenoriale și să realizeze planuri de afaceri.

Acordarea bursei este condiționată de absolvirea studiilor terțiare/continuarea studiilor, în vederea creșterii numărului de cursanți şi de absolvenți din învățământul superior, în așa fel încât să fie combătut abandonul universitar, iar ofertele educaționale să fie corelate cu  piața muncii.

Valoarea totală a apelului de proiecte este de peste 71 milioane euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 85%.

Pot depune proiecte instituțiile de învățământ superior acreditate, publice şi private.

Universitățile pot depune proiecte în valoare maximă de 1,7 milioane euro, în parteneriat cu alte instituții de învățământ superior acreditate, publice şi private, cu ONG-uri, inclusiv asociațiile studențești sau cu parteneri sociali.

 

 

 

Cel de-al doilea ghid este dedicat sprijinirii doctoranzilor și cercetătorilor post-doctorat în antreprenoriat, prin corelarea acestor programe cu nevoile angajatorilor / pieței muncii. Astfel, investițiile din programul „Sprijin pentru doctoranzi și cercetători post-doctorat” au în vedere sprijinirea studenților înscriși la studii doctorale și a cercetătorilor postdoctorat și susținerea inițiativelor antreprenoriale conexate cu cercetarea universitară din domeniile

cu potențial competitiv și specializare inteligentă.

Practic, prin această intervenție este condiționată școala doctorală de includerea  angajatorilor în creionarea programei dedicate acestui proiect și prin implicarea lor, alături de profesori, în stabilirea necesarului de competențe și de cercetare care trebuie dezvoltat de către doctorand sau cercetător. În acest fel, se asigură corelarea programelor cu nevoia de calificare și cercetare din piața muncii.

Instituțiile de învățământ superior din regiuni mai puțin dezvoltate - Nord-Est,Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est și Sud-Muntenia - vor putea acorda, astfel, burse finanțate din fonduri europene pentru stimularea antreprenoriatului, conexat cu proiectele de cercetare.

Prin acest apel dedicat doctoranzilor și cercetărilor se va acorda o bursă lunară, astfel:

Bursa Doctorand antreprenor va avea o valoare de cel mult 400 euro/lună și se va acorda pentru o perioadă de maximum 12 luni consecutive, inclusă în ultimii 2 ani terminali ai studiilor de doctorat.

Bursa Cercetător postdoctorat antreprenor va avea o valoare de cel mult 600 euro/lună și se va acorda pentru o perioadă de maximum 12 luni consecutive.

Valoarea totală a apelului de proiecte este de 84,70 milioane euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 85%.

Instituțiile de învățământ superior care au încheiat protocoale de colaborare cu angajatori pot depune proiecte în valoare maximă de 1,5 milioane euro.

Educația, socotită în programul de guvernare factor strategic de dezvoltare a României, este un domeniu pe care îl susținem inclusiv prin finanțare din fonduri europene. Odată cu lansarea unor astfel de apeluri, urmărim creșterea calității educației, prin combaterea abandonului universitar și sprijinim, totodată, studenții defavorizați. Să nu uităm cât de importantă a devenit corelarea ofertelor educaționale cu nevoile pieței muncii. Crearea de noi locuri de muncă, creșterea gradului de ocupare, mai ales în rândul tinerilor, astfel încât aceștia să poată avea o viață profesională și personală împlinită, pot fi realizate numai printr-un învățământ ancorat în realitățile pieței muncii. Pe lângă stimularea competențelor profesionale, accentul trebuie pus pe dezvoltarea spiritului antreprenorial. Prin apelul dedicat burselor doctorale pentru antreprenoriat, deschidem, practic, surse de finanțare pentru îndeplinirea obiectivelor pe care ni le-am propus, pentru a asigura un învățământ superior de calitate”, a declarat doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

 

×