x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 170 milioane € pentru fermieri

170 milioane € pentru fermieri

de Diana Rucinschi    |    19 Iun 2008   •   00:00
170 milioane € pentru fermieri

BANI EUROPENI ●APDRP va încheia 341 de contracte
Au fost selectate primele 341 de proiecte destinate finanţării din fonduri nerambursabile europene, adică puţin peste o treime din numărul dosarelor depuse în martie. Norocoşii aleşi solicită 635,84 milioane de lei.



BANI EUROPENI ●APDRP va încheia 341 de contracte
Au fost selectate primele 341 de proiecte destinate finanţării din fonduri nerambursabile europene, adică puţin peste o treime din numărul dosarelor depuse în martie. Norocoşii aleşi solicită 635,84 milioane de lei.

O parte din fermierii, autorităţile locale sau ONG-urile care au depus proiecte în prima sesiune a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), adică cea din martie, sînt la un pas de a-şi vedea visul împlinit. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a selectat primele 341 de proiecte de finanţare nerambursabilă prin care se solicită 635,84 de milioane de lei (peste 170 de milioane de euro). Aceasta înseamnă că doar puţin peste o treime din cele 917 dosare depuse vor putea fi finanţate. Vestea bună este că acele proiecte cu punctaj peste pragul minim care nu au fost selectate vor fi reportate pentru sesiunea din aprilie.

DIRECŢII. Vor fi sprijinite investiţii în agricultură, procesarea produselor agricole şi infrastructură. Aşa cum era de aşteptat, cel mai mare număr de proiecte, 288 – cu o valoare eligibilă de 212,58 milioane lei, va fi finanţat prin măsura 121 privind modernizarea exploataţiilor agricole. Pe această măsură au şi fost depuse cele mai multe dosare, doar în martie numărul lor fiind de 712, majoritatea fermierilor dorind să achiziţioneze utilaje agricole. De altfel, APDRP chiar anunţa că această măsură va fi evaluată cu prioritate, avînd în vedere interesul mare pentru ea, dar şi starea proastă a parcului agricol din România. Pentru creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice, adică măsura 123, au fost alese nouă proiecte pentru care s-au solicitat 38,07 milioane de lei. Iar din cele 194 de dosare depuse pentru măsura 322 de renovare şi modernizarea satelor au fost selectate 44, în valoare de 385,19 milioane de lei.

CADRU. Programul de Dezvoltare Rurală a fost lansat pe 3 martie, avînd alocate pentru acest an peste 1,4 miliarde de euro, repartizate în cadrul a şase sesiuni de depunere a proiectelor, în perioada martie-august. În plus, începând cu sesiunea din mai, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a lansat două scheme de ajutor de stat care se adresează industriei agroalimentare şi celei forestiere pentru care au fost depuse 63 de proiecte cu o valoare totală eligibilă de 87,7 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: economic milioane proiecte