x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2,2 miliarde de euro din exporturile de cereale

2,2 miliarde de euro din exporturile de cereale

21 Mai 2019   •   18:10
2,2 miliarde de euro din exporturile de cereale
Sursa foto: fotokostic/Getty Images/iStockphoto

Exporturile de cereale au depășit anul trecut 12 milioane de tone, iar încasările s-au situat la peste 2,2 miliarde de euro, potrivit datelor MADR. Principalele destinații au fost Spania, Italia, Germania, Egipt, Arabia Saudită, Libia și Iordania.

În același timp, importurile au fost de numai 1,4 milioane de tone, care au costat 320 milioane de euro. Cele mai multe provin din Bulgaria și Ungaria. România este însă țară de tranzit, motiv pentru care și importurile merg tot la export.

România s-a situat în 2018 pe locul trei în UE, după Franța și Germania, la producția de cereale, cu o recoltă totală de 31,187 milioane de tone, din care păioasele au reprezentat 12 milioane de tone. Totodată, țara noastră a fost campioană europeană la producția de porumb boabe și semințe de floarea soarelui și pe poziția a patra la grâu.

La porumb boabe s-au înregistrat 19 milioane de tone și un randament de 7,8 tone/hectar.  Recolta de floarea soarelui a ajuns la 3,35 milioane de tone, cu un randament de 2,9 tone/ha, iar producția de grâu a fost de  10,27 milioane de tone, cu o medie de 4,8 tone/ha.

×