x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2% din subteranele economiei, la vedere

2% din subteranele economiei, la vedere

19 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC
ESTIMARE - Efectul noului Cod Fiscal si al constrangerilor Un procent de 2% din PIB va trece din economia neagra si gri spre cea legala. Evaluarea a fost facuta ieri de Adriean Videanu, ministru de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic.
ADRIAN MIHAI

OPTIMISM. Ministrul Adriean Videanu mizeaza pe iesirea la suprafata a economiei subterane
Legalizarea acestor activitati ar fi atat ca efect al facilitatilor aduse agentilor economici de catre noul Cod Fiscal, dar si ca urmare a masurilor de constrangeri ce vor fi aplicate. O problema importanta ridicata de Videanu a fost existenta unor costuri necunoscute publicului, legate de integrarea europena. "Costurile suplimentare sunt in general in zonele de mediu si de transport. Sunt costuri uriase pe care mediul de afaceri astazi inca nu le stie", a declarat ministrul Videanu in cadrul seminarului "Anul economic 2005 si mediul de afaceri", organizat ieri de FIN Media. "Este o slaba comunicare a fostei guvernari. Acest lucru se stia de catre autoritati, dar ele nu au fost foarte clar explicate cetatenilor si mediului de afaceri", a completat acesta. Videanu insa nu a putut preciza valoarea acestor costuri.

PRIVATIZARE LA BURSA. O alta tema abordata a fost implicarea Bursei de Valori Bucuresti in procesul de privatizare. "Statul va lista la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 10% din actiunile SNP Petrom, operatiune pentru care a obtinut acordul OMV, si intentioneaza sa introduca pe piata de capital pachete semnificative de actiuni la RomTelecom, BCR si CEC", a spus Adriean Videanu. De asemenea, printre societatile care urmeaza sa fie listate la Bursa se vor regasi unitatile energetice si furnizorii de utilitati. Statul roman mai detine circa 46% din actiunile RomTelecom, 38% din titlurile BCR si este unicul actionar al CEC. O dorinta a Guvernului pe termen mediu si lung este aceea de a utiliza ca element de politica fiscala activa deducerile personale pentru sanatate si invatamant.

TINTE. In privinta politicilor macroeconomice, un rol dificil il va avea in acest an Banca Nationala a Romaniei (BNR). "Avem trei iepuri dupa care alergam", considera economistul-sef al BNR. Fluctuarea controlata a cursului de schimb valutar trebuie sa raspunda la trei scopuri ce sunt insa conflictuale. "Reducerea inflatiei este un scop si in sensul acesta aprecierea cursului ne-ar servi mai mult", apreciaza Lazea. Pentru diminuarea deficitului extern este un alt scop, pentru care insa ar trebui un leu mai slab. Al treilea scop este controlarea liberalizarii fluxurilor de capital, de anul acesta cetatenii nerezidenti avand dreptul sa faca depozite in moneda nationala.

PRIVATIZARE

"Statul va lista la Bursa de Valori Bucuresti un pachet de 10% din actiunile SNP Petrom. Urmeaza pachete semnificative de actiuni de la RomTelecom, BCR si CEC" - Adriean Videanu ministru de stat
×
Subiecte în articol: economic videanu