x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2004, anul succesului la burse

2004, anul succesului la burse

23 Ian 2005   •   00:00

ECONOMIC
CAPITAL - Strainii cumpara in nestire actiunile companiilor romanesti Anul trecut s-a incheiat cu un bilant neobisnuit de mare al investitiilor straine prin piata de capital. Interesul investitorilor straini a fost in crestere. Volumul cumpararilor de actiuni la cele doua burse de valori romanesti a fost cu 53% mai mare decat cel al vanzarilor.
ADRIAN N. IONESCU

SPERANTE. Brokerii romani viseaza la tranzactii ca pe piata din SUA
Calculat la cursul mediu comunicat de Banca Nationala a Romaniei, in 2004, volumul cumpararilor de actiuni a fost cu 89,6 milioane de euro mai mare decat cel al vanzarilor, care s-au oprit la 168,9 milioane de euro. Anul trecut s-au cumparat actiuni de 258,54 milioane de euro . Potrivit datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, numai in decembrie, cumpararile de actiuni au valorat 39,8 milioane de euro, iar vanzarile - 30,3 milioane de euro.

BANII VIN SA STEA. Faptul ca volumul cumpararilor este mai mare decat cel al vanzarilor este o dovada a increderii investitorilor ca preturile actiunilor vor continua sa creasca si/sau ca societatile cotate vor avea anul acesta rezultate bune si, in general, un viitor performant. In acest sens, un indicator si mai bun este cel al sumelor iesite de pe piata, care, de asemenea, este mult inferior banilor "nou-intrati". Altfel spus, in 2004, numai 95 de investitori au vandut tot, incasand 5.465,8 miliarde de lei. In schimb, 489 au cumparat pentru prima oara actiuni in valoare de 8.141,3 miliarde, diferenta pana la totalul cumpararilor, de 10.479,25 miliarde de lei, fiind sume recirculate de cei mai vechi pe piata, prin vanzari si cumparari succesive.

ATRACTIILE. Principalele atractii ale celor doua burse de valori romanesti au fost companiile petroliere SIF-urile si bancile la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). In decembrie, actiunile acestora s-au cumparat cu 548,92 miliarde de lei, in timp ce vanzarile de actiuni financiare nu au depasit 348,57 miliarde de lei.

La Bursa Electronica RASDAQ (BER), cele mai tranzactionate au fost companii din domenii mai diversificate, de la servicii portuare la confectii si industrie alimentara.

In ordinea volumelor cumpararilor, celelalte domenii cautate au fost: cel al extractiei hidrocarburilor, cu 311,6 miliarde de lei (vanzari de 323 miliarde de lei), metalurgia, cu 283 miliarde de lei (si numai 2,3 miliarde de lei vanzari), si prelucrarea titeiului, cu 279,5 miliarde de lei (vanzari de 283 miliarde de lei). Valoarea companiei nu este criteriul unic dupa care sunt cautate tintele de investitii. Ba, adeseori, acesta nu este cel principal. Investitorii cauta si valoare, dar si actiuni "lichide", adica usor de gasit in numar mare si usor de vandut, atunci cand cumparatorul vrea s-o faca. Valul investitional a luat cu sine multe companii care, altfel, nu ar fi atras atentia.

TRANZACTII. BVB a adus in 2004 o dublare a sumelor plasate de investitori, preturile de tranzactionare avansand pentru al doilea an consecutiv cu peste 100%. Capitalizarea bursiera a companiilor listate a urcat anul trecut la 7,6 miliarde de euro, cu 155% peste nivelul din 2003. Capitalizarea bursiera a unei companii sau valoarea de piata este produsul dintre pretul actiunii si numarul total de actiuni emise. Valoarea tranzactiilor bursiere a avansat in 2004 cu 163%, pana la 667,8 milioane de euro. Preturile de la BER au avut o crestere de ansamblu cu aproape 40%. Valoarea transferurilor pe piata Rasdaq s-a apropiat de 6.000 de miliarde de lei (aproape 150 milioane de euro), cu 44% peste nivelul din 2003. Cele doua piete reunite vor cumula o capitalizare de peste 11 miliarde de euro.

OBLIGATIUNILE IN LEI
Investitorii in cautare de profituri substantiale pe pietele in dezvoltare prefera obligatiunile in moneda nationala in defavoarea obligatiunilor de stat, atrasi de nivelul superior de lichiditate si de perspectiva aprecierii devizelor locale. Una din cele mai atractive piete este Romania. "Ne aflam la inceputul unei noi tendinte, care va dura cativa ani. Investitorii au incercat mai intai piata obligatiunilor de stat, iar acum isi indreapta atentia spre obligatiunile in moneda nationala, pentru a-si diversifica portofoliul", a declarat Jonathan Bayliss, analist pentru grupul JP Morgan. Principalele avantaje, dar si marile riscuri ale investitiei pe pietele obligatiunilor denominate in moneda nationala provin din directia de evolutie a devizei locale. In atentia investitorilor se afla acele piete pe care moneda nationala tinde sa se aprecieze in 2005. Una dintre tarile favorite este Romania, investitorii fiind tot mai prezenti pe piata romaneasca de capital pe masura ce controlul statului este eliminat treptat, in conformitate cu cerintele aderarii la UE. Incepand cu luna aprilie, persoanele straine pot detine depozite in lei. "Romania este foarte atractiva. In eventualitatea unor intrari de capital de un miliard de dolari, moneda s-ar aprecia simtitor", a declarat Tim Ash, analist financiar.

PERSPECTIVELE ACESTUI AN
Anul 2005 a inceput in forta, indicii bursieri reluandu-si cursa de doborare a propriilor recorduri. Indicele BET - C, al tuturor actiunilor de la BVB, a inregistrat, vineri, 3.620 de puncte, cu 28% mai mult ca in ultima zi a anului trecut. O data cu fuziunea celor doua burse si a acestora cu Bursa de la Sibiu, unde se tranzactioneaza contracte futures, piata de capital romaneasca va putea intra in cursa marilor consolidari europene. Pentru prima data, Bursa de la Viena a inclus Bursa bucuresteana in planurile sale de aliante. "N-as putea sa comentez strategia Bursei de la Viena. Strategia noastra este de a deveni cea mai importanta piata din regiune", a replicat Stere Farmache, directorul general al BVB, pe varful valului. El a adaugat ca interesul in crestere pentru piata romaneasca se explica prin perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.
×
Subiecte în articol: economic anul miliarde piata milioane acţiuni