x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2006 - Cresc impozitele, dispar facilitatile

2006 - Cresc impozitele, dispar facilitatile

de Vali Blanaru    |    26 Noi 2005   •   00:00
2006 - Cresc impozitele, dispar facilitatile

Baza de impozitare va fi extinsa prin restrangerea deductibilitatilor si prin eliminarea unor facilitati fiscale.

Anul viitor vor fi puse in practica multe masuri, inclusiv restrangerea categoriilor de rezerve deductibile la calculul profitului impozabil pentru banci sau alte institutii de credit autorizate, societatile de credit ipotecar si societatile de asigurare si reasigurare.

ABROGARE. Potrivit proiectului Programului Economic de Preaderare editia 2005 vor fi eliminate unele facilitati fiscale cuprinse in acte normative speciale - considerate neconforme cu principiile UE - , precum facilitatile pentru cooperatia agricola. Guvernul va abroga si facilitatile legate de scutirea de la plata taxelor vamale pentru utilajele si echipamentele importante, ca rezultat al unor investitii directe cu impact semnificativ in economie, cu o valoare care depasesc un milion de dolari.

TAXE LOCALE. Vor fi majorate atat impozitul pe locuinte, cat si taxa asupra mijloacelor de transport - ca urmare a modificarii modului de calcul al impozitului - , in paralel cu cresterea taxei datorate pentru iahturi.

Actualele niveluri ale impozitului pe teren pentru suprafetele situate in extravilanul localitatilor vor fi majorate de la 1,1 lei / hectar la 9-40 lei/hectar, in functie de categoriile de folosinta si calitate ale terenurilor. In sfera de aplicare a accizelor vor fi incluse toate produsele care rezulta din prelucrarea titeiului si va fi instituit sistemul de garantare a accizelor pentru toate timbrele si banderolele solicitate de antrepozitari, precum si de inregistrare a comerciantilor de tutun.

×
Subiecte în articol: economic