x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 2012 un an sumbru. Economia românească poate creşte doar prin atragerea de fonduri UE

2012 un an sumbru. Economia românească poate creşte doar prin atragerea de fonduri UE

de Vali Blanaru    |    18 Ian 2012   •   21:00
2012 un an sumbru. Economia românească poate creşte doar prin atragerea de fonduri UE

Anul 2012 va fi unul greu pentru eco­nomia romaneasca, intr-un context european sumbru, cu recesiune in zona euro si restrangerea creditului pe fondul recapitalizarii bancilor straine prezente pe piata locala, potrivit Coface Romania.

'Pe acest fond nefavorabil, com­pa­niile ro­ma­nesti se vor confrunta cu o reducere a cererii la export, o de­teriorare a ac­ce­sului la finantare, la care se va ada­u­ga un consum intern privat slab, pre­cum si un nivel al in­vestitiilor precar. Singura sansa pentru a avea cres­tere economica in 2012 este de a ve­dea o crestere semnificativa in zona in­vestitiilor publice si a gradului de ab­sorbtie a fondurilor europene. Fiind si un an electoral, este important ca orice cheltuiala sa fie orientata spre crestere economi­ca, si sa nu alimenteze eventuale de­ze­chilibre', spu­ne Cristian Ionescu, seful Coface Romania, Bulgaria si Slovacia.

Zona euro e in recesiune
Dupa o redresare modesta in 2011, generata de exporturi, pro­duc­tie industriala si agricultura, ritmul de crestere economica al Romaniei se va incetini in 2012 si se va situa intre 1% si 1,5%. 'Exporturile, orientate in proportie de 55% catre zona euro aflata in recesiune se vor contracta. Cu toate acestea, consumul persoa­nelor fizice va fi sustinut de o re­dresare a venitului disponibil, gene­r­­ata de scaderea somajului la 7%, sub me­dia UE, si o scadere a inflatiei permisa de o recolta buna', a spus reprezentantul Coface.

Bancile straine ne taie finantarea
Investitiile publice vor putea deveni principalul motor al cresterii intr-un context in care necesitatile infrastructurii de transport raman extrem de importante, la care se vor adauga investitiile straine directe, estimate la 2,2 miliarde de euro, de la 1,79 miliarde de euro in 2011.

Cofinantarea din fondurile structurale europene, a caror rata de absorbtie ramane cea mai scazuta din UE, va juca un rol-cheie in aceasta privinta, a aratat Ionescu. Coface apreciaza ca sistemul bancar este afectat de un nivel ridicat al imprumuturilor neperformante, iar bancile din zona euro, afectate de criza datoriei suverane, ar putea fi constranse sa-si reduca semnificativ expunerea pe Europa Centrala. Riscul de refinantare de la bancile-mama din Grecia, extrem de vulne­rabile, si ale caror creante reprezinta 12% din PIB-ul Romaniei, este deosebit de ridicat.

'In acest context, reducerea volumului ofertelor de credit ar trebui sa se accentueze', a precizat Ionescu. Romania ramane vulnerabila ca urmare a persistentei dezechilibrelor externe si a ajustarilor bugetare insuficiente, in timp ce conditiile de finantare ar trebui sa se inaspreasca din nou in acest an din cauza aversiunii crescute a investitorilor fata de risc.

Dacia traieste la export
Exporturile au tinut Dacia in viata in 2011, constructorul de la Mioveni consolidandu-si pozitia numarul unu pe piata prin vanzarea a 343.233 de vehicule. Ca si in 2010, cele mai multe comenzi au venit de peste hotare, la export plecand peste 92% din productia totala (312.000 unitati). Peste 240.000 de masini au fost livrate numai in Europa Occidentala, in conditiile in care cele mai multe dintre preferintele vesticilor s-au indreptat spre modelul 4X4 Duster. In Romania, pe o piata in scadere generala cu 8,3%, Dacia a vandut anul trecut 30.867 de vehicule, ceea ce reprezinta un picaj de 16% fata de 2010. Totusi, Dacia a ramas lider, cu o cota de piata de 28,9%, aproape jumatate din totalul vanzarilor interne realizandu-se gratie programului 'Rabla'. (Dragos Stoica)

×
Subiecte în articol: economia