x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 49 milioane € pentru peşte

49 milioane € pentru peşte

de Diana Rucinschi    |    12 Iul 2008   •   00:00
49 milioane € pentru peşte

UE  ●  Bani pentru pescuit, procesare şi acvacultură
Sectorul pescăresc va beneficia anul acesta de 49 milioane de euro prin Programul Operaţional de Pescuit (POP), aproximativ 16% din totalul sumei alocate de UE României. Cererile de finanţare vor putea fi depuse începînd de la 11 august.



UE  ●  Bani pentru pescuit, procesare şi acvacultură
Sectorul pescăresc va beneficia anul acesta de 49 milioane de euro prin Programul Operaţional de Pescuit (POP), aproximativ 16% din totalul sumei alocate de UE României. Cererile de finanţare vor putea fi depuse începînd de la 11 august.

Programul Operaţional de Pescuit va avea un buget de 307 milioane de euro pînă în 2013, din care 230 milioane de euro reprezintă contribuţia Bruxellesului şi 77 milioane de euro de la bugetul de stat. La 11 august 2008 se dă startul depunerii de proiecte de investiţii pentru patru măsuri: finanţarea investiţiilor la bordul navelor de pescuit şi selectivitate, acordarea de compensaţii socio-economice pentru gestionarea flotei, finanţarea investiţiilor în marketing şi procesare şi a celor în acvacultură. Finanţarea publică poate acoperi pînă la 60% din valoarea unui proiect, în cazul acestor măsuri. Cele mai multe fonduri sînt destinate investiţiilor în marketing şi procesare (24 milioane de euro) şi celor în acvacultură (8,9 milioane de euro).

"Este un program de finanţare multianuală şi într-o primă fază vom pune accentul pe acvacultură şi procesarea peştelui, dar şi pe Delta Dunării. În total, avem intenţia ca să alocăm circa 100 milioane de euro către Delta Dunării", a declarat Dacian Cioloş, prezent la lansarea programului. Cioloş a precizat că săptămîna viitoare o echipă de experţi din cadrul ministerului se va deplasa în Delta Dunării pentru a sprijini "actorii locali în identificarea de proiecte. Pe Delta Dunării vor fi create grupuri de acţiune locală care să dezvolte şi alte idei şi să găsească şi alte surse de trai pentru pescari, cum ar fi turismul sau procesarea stufului, activităţi care să nu perturbe echilibrul ecosistemului şi să asigure alte surse de trai".    

FINANŢARE. Programul Operaţional pentru Pescuit va fi implementat gradual, noi măsuri urmînd să fie lansate în luna octombrie. "Există un foarte mare interes pentru proiecte de ferme piscicole care să realizeze producţie intensivă şi superintensivă, pe suprafeţe mici, avînd în vedere că terenurile sînt foarte scumpe. Există interes foarte mare şi pentru sectorul de procesare", a declarat

Gheorghe Ştefan, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Pentru cofinanţarea proiectelor, beneficiarii vor putea apela la Programul Fermierul, iar pentru garantarea creditelor de la bănci, la Fondul de Garantare a Creditului Agricol. "Pentru creditare, puteţi apela la Programul Fermierul, care sperăm să fie disponibil de la jumătatea lunii august şi care poate sprijini cofinanţarea cu credite avantajoase şi în domeniul pescuitului", a declarat ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş.

PROCEDURI. ANPA este instituţia care se va ocupa de primirea proiectelor, de selectarea şi urmărirea lor, în timp ce activitatea de plată revine Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a arătat că avansul şi diversificarea producţiei, susţinute de fondurile UE alocate prin Programul Operaţional pentru Pescuit, vor încuraja consumatorii să cumpere mai mult peşte.

"Creşterea producţiei interne, prin investiţiile finanţate cu fonduri europene, va stimula interesul consumatorului pentru un produs mai proaspăt, mai accesibil ca preţ şi care se va găsi în mai multe locuri", a spus Cioloş.

Consum redus, producţie scăzută

În prezent, consumul de peşte în România este foarte redus, de aproximativ 100.000 de tone (5,5 kg/locuitor/an), din care doar 20.000 de tone producţie internă, restul provenind din import. ANPA îşi propune ca pînă în 2013, la finalul programului, producţia internă de peşte să se tripleze (60.000 de tone), iar consumul să se dubleze (11 kg/locuitor). "Vrem să ajungem la jumătate din consumul din UE, de circa 20 de kilograme pe cap de locuitor", a spus preşedintele ANPA. El a arătat că diversificarea şi creşterea producţiei interne vor asigura un avans al consumului intern, alături de activităţile de promovare. Promovarea consumului va fi finanţată cu fonduri UE, prin măsura de asistenţă tehnică a Programului Operaţional pentru Pescuit. "Vom avea o campanie de încurajare a consumului de peşte. Pentru reclamă şi publicitate, în cadrul asistenţei tehnice, avem şase milioane de euro", a spus Ştefan.

×