x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 490 de km de autostradă, în execuţie

490 de km de autostradă, în execuţie

de Elena Stan    |    16 Dec 2014   •   20:49
490 de km de autostradă, în execuţie
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri (CNADNR) va trece astăzi în subordinea Ministerului Transporturilor, după adoptarea în acest sens a unei Hotărâri de Guvern, a anunţat ministrul Ioan Rus, prezent în Parlament la audierilor din comisiile de specialitate pe tema bugetului Ministerului Transporturilor.

“2,3 miliarde de lei din bugetul de 6,1 miliarde de lei alocat CNADNR vor fi folosiţi pentru construcţii de autostrăzi. Asta înseamnă bani şi din bugetul de stat şi din fonduri europene nerambursabile. Pe variante de ocolire sunt alocaţi 724 milioane de lei, pe variante de reabilitare şi modernizare drumuri naţionale 2,236 miliarde de lei, pe programul de reabilitare poduri şi pasaje 431 milioane de lei şi alte cheltuieli de întreţinere 426 milioane de lei”, a spus Alexandru Năstase, secretar de stat în Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiţii Străine, Parteneriat Public-Privat şi Promovarea Exporturilor. El a precizat că peste 490 de kilometri de autostradă se află în fază de execuţie. “Sunt în momentul de faţă în fază de execuţie la autostrăzi 493 de kilometri, finanţaţi şi din bugetul de stat şi din fonduri nerambursabile. Finalizarea depinde de execuţia contractului în sine. Deci, eu pot să prevăd că se finalizează şi pot să am probleme, pot să am contestaţii, pot să am întârzieri de lucrări şi vom vedea. În principiu, având în vedere că anul acesta am finalizat destul de puţini kilometri de autostradă, anul viitor se vor finaliza mult mai mulţi', a explicat Alexandru Năstase, care nu a avansat nicio cifră.

Proiecte prioritare
“Pentru 2015, avem câteva obiective. Pe partea de feroviar avem nişte dopuri în investiţiile pe care le derulăm în acest moment şi vorbesc de Gura Sada - Simeria, de Sighişoara-Braşov-Predeal, unde pe culoarul IV Paneuropean avem obligaţia de a finaliza acest traseu cât mai repede cu putinţă. Sunt investiţii pentru anul viitor în jur de un miliard. Pe urmă avem un dop rutier mare care se numeşte Piteşti-Sibiu sau Braşov-Comarnic. Pentru Piteşti-Sibiu pe culoarul IV Paneuropean suntem în acest moment cu studiul de fezabilitate în piaţă, iar în ianuarie sper să avem un câştigător şi să demarăm de-adevăratelea preocuparea consacrată acestei lucrări”, a spus Rus.

Lucrările la autostrada Piteşti-Sibiu ar putea demara într-un an şi jumătate, doi ani, dar asta depinde de cât de rapid vor merge studiile de fezabilitate sau de câte contestaţii vor fi depuse a declarat Ioan Rus, estimând că nu va apuca să inaugureze nici măcar un kilometru din această autostradă în timpul madatului său.
 

×