x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 50 de romance cu succes si bani

50 de romance cu succes si bani

31 Mar 2004   •   00:00

Cele mai bine platite femei manager, patroane cu afaceri de succes, avocate renumite, doctorite, actrite, creatoare de moda, artiste au candidat pentru un loc in „Top 50 Femei de Succes".

Mariana Nicolesco, cea mai celebra soprana a Romaniei si Anca Vlad, cea mai bogata romanca, proprietara celui mai cunoscut lant de distributie de produse farmaceutice din Romania, au ocupat, la egalitate, primul loc.

De ce un top al femeilor

Revista Capital a intocmit si a dat publicitatii ieri Topul primelor 50 de femei de succes din Romania. De ce un top al femeilor de succes? „Incercam sa convingem, intr-o lume plina de aroganta si prejudecati, ca este momentul ca o femeie sa poata spune cu voce tare: da, am reusit si sunt mandra de ceea ce am facut!", spune Adriana Halpert, editor coordonator Top 50.

Locul unu

Marea soprana Mariana Nicolesco s-a implicat in identificarea, formarea si sprijinirea tinerelor talente muzicale din Romania. Totodata ea este presedintele Fundatiei Internationale Ateneul Roman, care a contribuit la restaurarea orgii Ateneului si a donat marele pian de concert Steinway, care valoreaza 120.000 de dolari. La randul sau, Anca Vlad este presedintele companiei Fildas, lider in tara noastra in importul si distributia produselor farmaceutice. Anul trecut compania a inregistrat o cifra de afaceri de 60 milioane de dolari.

Pe podium

Maria Grapini, presedinte Pasmatex, se plaseaza pe locul doi cu o avere estimata la 10 milioane dolari. In 1994 a luat un credit de peste un miliard de lei si a cumparat, impreuna cu un grup de specialisti, prima tesatorie din Romania, fosta 13 Decembrie. Acum, Maria Grapini este proprietara grupului Pasmatex, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 5 milioane euro. Pe pozitia a treia se situeaza Georgiana Pogonaru, director general al firmei producatoare de coloranti pentru mase plastice - Romcolor, unde detine si 20% din actiuni. Fabrica a avut anul trecut o cifra de afaceri de cinci milioane de dolari.

Vedete si creatoare de moda

In clasament sunt prezente si vedete sau personalitati publice. Cunoscuta creatoare Doina Levintza ocupa locul al saptelea, iar cea mai cunoscuta romanca, Nadia Comaneci, locul zece. Dintre oamenii politici, doar Simona Marinescu a reusit sa intre in primele 15 femei de succes. Vedetele televiziunilor, Andreea Marin si Andreea Esca se situeaza pe locul 29, iar Mihaela Radulescu pe locul 32.
Daniela Ivan


Cum s-a facut trierea

Clasificarea s-a facut luand in calcul cinci criterii: puterea financiara, evolutia carierei, performantele din ultimul an, notorietatea si implicarea sociala dincolo de activitatea de zi cu zi. Pentru fiecare criteriu a fost acordat un punctaj pe o scara de la 1 la 10, iar suma acestor punctaje a indicat ordinea in clasamentul final.

×
Subiecte în articol: economic