x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 60% dintre directorii financiari sunt preocupați de apariția unui nou val al pandemiei și de efectele crizei economice

60% dintre directorii financiari sunt preocupați de apariția unui nou val al pandemiei și de efectele crizei economice

18 Iun 2020   •   11:49
60% dintre directorii financiari sunt preocupați de apariția unui nou val al pandemiei și de efectele crizei economice

Circa 60% dintre directorii financiari sunt preocupaţi de posibilitatea apariţiei unui nou val al pandemiei de coronavirus, dar și de efectele crizei economice globale, arată sondajul global PwC Covid-19 CFO Pulse.

Aproximativ 63% dintre aceștia au în vedere produse şi servicii noi sau îmbunătăţite pentru ameliorarea veniturilor şi subliniază rolul principal al inovaţiei în acest proces.

48% vor să schimbe strategia de preţuri, fie prin scumpiri, ieftiniri sau noi condiţii de plată, iar 36% intenționează să exploreze strategii alternative de distribuţie, cum ar fi vânzările online a a serviciilor.

"Majoritatea companiilor au depăşit etapa de răspuns imediat la criză, au înţeles că virusul va rămâne o ameninţare pentru o lungă perioadă şi au început să îşi adapteze strategiile la noile condiţii de piaţă ca să obţină o recuperare financiară cât mai rapidă. Pentru a genera venituri în contextul schimbat de criză, companiile au nevoie de servicii şi produse care să răspundă noilor realităţi. Prin urmare, creativitatea şi inovaţia vor fi factori determinanţi în cursa pentru relansarea activităţilor economice', a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România.

53% dintre directorii financiari se aşteaptă la o scădere cu 25% a veniturilor sau a profiturilor, ca urmare a crizei.

Pentru a reface fluxurile de venituri, 63% planifică modificări ale ofertei de produse sau servicii. Companiile adoptă noi moduri de lucru, 52% raportând că intenţionează să facă din munca la distanţă o opţiune permanentă pentru rolurile care o permit, iar 52% vor să îmbunătăţească experienţa de lucru la distanţă.

Directorii financiari s-au arătat mai puţin îngrijoraţi de întreruperile lanţurilor de aprovizionare (17%) şi de capacitatea de a gestiona eficient munca la distanţă (16%), în condiţiile în care majoritatea companiilor au depăşit cu succes aceste aspecte.

Dacă în urmă cu două luni, 45% dintre directorii financiari estimau reducerea productivităţii din cauza lipsei capacităţilor de lucru la distanţă, acum doar 26% anticipează pierdere de productivitate în luna următoare.

Doar 4% dintre directorii financiari afirmă acum că este încă dificil de evaluat impactul crizei.

81% dintre ei continuă să se concentreze pe reducerea costurilor ca principală măsură de atenuare a efectelor crizei, iar 56% au în vedere amânarea sau anularea investiţiilor planificate.

Investiţiile Capex reprezintă cea mai probabilă sursă de amânare sau reducere a cheltuielilor, arată 82% dintre directorii financiari, în vreme ce 47% vor reduce cheltuielile operaţionale, iar 40% costurile cu forţa de muncă.

Cea de-a cincea ediţie a sondajului Global COVID-19 CFO Pulse a fost realizată în prima săptămână a lunii iunie în rândul a 989 de directori financiari, din 23 de ţări şi teritorii: Africa Centrală şi de Sud, Brazilia, Caraibe, China/Hong Kong, Cipru, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Japonia, Lituania, Malaezia, Mexic, Orientul Mijlociu, Olanda, Portugalia, Singapore, Suedia, Thailanda, Turcia, SUA şi Vietnam.

×