x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 80 de miliarde de euro sprijin pentru industria auto

80 de miliarde de euro sprijin pentru industria auto

05 Noi 2012   •   21:36
80 de miliarde de euro sprijin pentru industria auto

Comisia Europeană intenţionează să sprijine financiar departamentele de dezvoltare ale concernelor auto dintr-un fond pentru cercetare cu o valoare totală de 80 de miliarde de euro, în contextul în care producătorii europeni de autoturisme se confruntă cu probleme tot mai mari din cauza scăderii considerabile a vânzărilor.

Comisarul european pentru industrie Antonio Tajani va face public un nou plan de acţiune pentru dezvoltarea unei industrii auto competitive şi durabile în Europa. Potrivit acestui plan, departamentele de cercetare ale constructorilor de autoturisme vor putea primi finanţare din fondul pentru cercetare prevăzut în proiectul de buget pentru perioada 2014-2020, cu o valoare totală de 80 de miliarde de euro.

Reprezentanţi de vârf ai industriei auto europene au cerut ajutorul Bruxellesului pentru finanţarea cercetării şi dezvoltării, pentru a putea recupera decalajul înregistrat de Europa în domenii precum tehnologia hibridă sau bateriile mai performante.

CE doreşte să determine industria auto să îşi asume pe viitor noile cerinţe pentru protecţia mediului; totodată, Bruxellesul îşi propune să adopte programe sociale pentru a atenua impactul închiderii unor fabrici de autoturisme, aşa cum s-a întâmplat recent la uzina Ford de la Genk.

Industria auto europeană suferă de pe urma scăderii dramatice a vânzărilor. În ultimul an, numărul autoturismelor vândute în UE a scăzut constant de la o lună la alta, în septembrie a.c. înregistrându-se o diminuare cu 10,8% (1,1 milioane autoturisme) a vânzărilor faţă de septembrie 2011. În industria auto din Europa lucrează circa 12 milioane de persoane. Această scădere a vânzărilor afectează puternic şi industria românească. Înmatriculările Renault şi Dacia în Germania s-au redus cu 4,9% în primele zece luni, la 127.011 automobile, piaţa scăzând cu 1,6%, la 2,6 milioane de unităţi, a anunţat Oficiul de înmatriculări Auto german KBA.

×
Subiecte în articol: industria auto