x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 9 milioane de euro din minivacanţa de 1 Mai

9 milioane de euro din minivacanţa de 1 Mai

de Elena Stan    |    07 Apr 2009   •   00:00
9 milioane de euro din minivacanţa de 1 Mai
Sursa foto: /Jurnalul Foto

Zilele libere, vremea bună şi tradiţia vor scoate românii din casă la 1 Mai. Agenţiile de turism care au mizat pe tradiţie pentru minivacanţa de 1 Mai vor încasa circa 9 milioane de euro din vânzarea pachetelor realizate special pentru această perioadă.



Destinaţia numărul 1 pentru petrecerea de 1 Mai este litoralul românesc. Pe plan intern urmează Valea Prahovei, muntele şi pensiunile rurale, iar ca destinaţii externe merg foarte bine Bulgaria, Grecia, Tunisia şi Turcia. "Litoralul este destinaţia numărul 1 pentru petrecerea miniweek-end-ului de 1 Mai.

Anul acesta vor merge pe litoralul românesc circa 20.000 de turişti, pe Valea Prahovei sunt aşteptaţi 10.000 de turişti, iar la munte şi în pensiunile rurale sunt aşteptaţi peste 30.000 de turişti. De asemenea, în străinătate vor pleca în minivacanţa de după Paşti circa 20.000 de români. Potrivit estimărilor noastre, numărul turiştilor este cu 10%-15% mai mare decât anul trecut", ne-a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism (ANAT).

Românii au căutat să cumpere pentru minivancanţa de 1 Mai pachete turistice pentru destinaţii mai apropiate. "Se vând foarte bine sejururi de trei nopţi deoarece 1 Mai este vinerea, zi liberă pentru bugetari deoarece este sărbătoare legală, iar de regulă bugetarii au liber şi sâmbătă şi duminică, deci pot petrece un week-end prelungit. Cei care vor să meargă în străinătate cumpără vacanţe în Bulgaria sau Grecia, deoarece se poate ajunge uşor cu autoturismul propriu, fiind mai aproape.

De asemenea, se cer Tunisia şi Turcia, însă merge mai greu deoarece sejurul nu este flexibil, charterele fiind săptămânale", ne-a spus Bădulescu.

AFACERE
Agenţiile de turism vor încasa sume considerabile şi de pe urma minivacanţei de 1 Mai. "Preţul mediu pentru un pachet turistic din zonele interne este de circa 100 de euro de persoană pentru trei zile, iar pentru destinaţiile externe ajunge undeva la 150 de euro de persoană", ne-a spus Traian Bădulescu.

Astfel, cei 60.000 de români care vor petrece minivacanţa de 1 Mai prin ţară, plătind minimum 100 de euro pentru acest lucru, vor aduce încasări agenţiilor de circa 6 milioane de euro, iar cei 20.000 de români care vor petrece în străinătate şi vor plăti în jur de 150 de euro de persoană vor contribui cu 3 milioane de euro la veniturile operatorilor din turism. În total, minivacanţa de 1 Mai înseamnă încasări în valoare de circa 9 milioane de euro pentru operatorii din turism.

Bineînţeles, la această valoare se adaugă şi sumele cheltuite de turiştii care merg pe cont propriu în minivacanţa de 1 Mai.

VÂNZĂRI
În ciuda perioadei scurte dintre Paşti şi 1 Mai, românii îşi achiziţionează pachete turistice şi pentru minivacanţa de 1 Mai. "Nu este momentul optim pentru vânzarea pachetelor de 1 Mai deoarece încă se mai cer pachetele de Paşti. După 20 aprilie o să fie înghesuială mare pentru 1 Mai.

Dacă anul trecut am vândut pachete turistice în valoare de circa 495.000 de lei, anul acesta, până la 3 aprilie, am vândut de 150.000 de lei. Deşi perioada între Sfintele Sărbători de Paşti şi 1 Mai este foarte scurtă cu siguranţă vor merge bine şi ofertele pentru 1 Mai. Până în prezent cea mai cerută zonă este litoralul pentru petrecerea de 1 Mai", a declarat Lucia Morariu, directorul agenţiei Eximtur.

BULGARIA
Anul acesta, cea mai solicitată zonă din Bulgaria pentru petrecerea de 1 Mai este zona de sud. "Spre deosebire de anul trecut, cererea a fost diversificată anul acesta. S-a cerut mai mult partea de sud a litoralului bulgăresc deoarece raportul calitate - preţ este foarte bun.

Am vândut foarte multe pachete turistice pentru Dune, Nessebar şi Albena. Tariful la un hotel de 5 stele variază între 35 şi 40 de euro de persoană pe zi, iar la 4 stele variază de la 30 la 35 de euro pe zi, cu servicii all inclusiv. Estimăm o creştere a numărului de turişti români de 10% comparativ cu perioada similară a anului trecut", ne-a declarat Corina Hinkov, directorul agenţiei Balkan Travel.

OFERTE
Agenţiile de turism au realizat pachete speciale pentru această minivacanţă de 1 Mai. La Eximtur un pachet turistic ce include trei nopţi în staţiunea Mamaia, cu cazare la hotelul de 3 stele, variază între 300 şi 353 de lei de persoană, între 370 şi 418 de lei de persoană cu cazare în garsonieră şi între 300 şi 445 de lei de persoană la un hotel de 4 stele. Tariful include cazare şi mic dejun.

În Eforie Nord, preţurile pentru cazare la hotel de două stele cu mic dejun inclus pornesc de la 119 lei de persoană pentru un sejur de trei nopţi, iar în Costineşti acestea încep de la 168 de lei de persoană, cu cazare la hotelurile de 3 stele. Un sejur de trei nopţi la o pensiune din Bran Moeciu în week-end-ul de 1 Mai costă în jur de 290 de lei. Preţul include cazarea şi masa.

×
Subiecte în articol: economic persoană minivacanţa minivacan