x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie A fi sau a nu fi cota unica

A fi sau a nu fi cota unica

16 Mar 2005   •   00:00

Institutiile europene lucreaza la un regulament comun privind impozitarea care sa se aplice in tot spatiul comunitar.

ESTIMARE. Tanasescu spune ca UE va elimina cota unica
"Se are in vedere adoptarea unui acquis comunitar de reglementare a taxarii", a spus fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu, acum presedinte al Comisiei de buget, finante, banci din Camerei Deputatilor. "Tarile europene care aplica cota unica nu sunt privite cu ochi buni de Uniunea Europeana", spune Tanasescu.

Hulita in Uniunea Europeana, cota unica este dorita in China si Statele Unite ale Americii, tari care se gandesc sa aplice acest sistem de impunere. Cel putin asa sustine publicatia britanica Financial Times, care precizeaza: "Cota unica permite cresterea veniturilor bugetare prin impozitarea scazuta a cat mai multor castiguri si stimularea mediului de afaceri".

MODIFICARE. Peste ceva timp, Romania ar putea renunta la cota unica in favoarea sistemului progresiv de impozitare. Cel putin asa spune Varujan Vosganian, presedintele Comisiei economice a Senatului. Insa, deocamdata, cota unica de impozitare este solutia optima pentru o economie saraca. "Sistemul progresiv nu poate sa fie aplicat intr-o economie unde salariul minim net este de mai putin de 200 de euro. Impozitarea cu 25% a unui astfel de venit ne impinge in afara Europei", a mai opinat Vosganian. (Daniela Ivan)

×
Subiecte în articol: economic cota unica