x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie A fost emis ordinul pentru constituirea comitetelor care vor evalua pagubele produse de secetă

A fost emis ordinul pentru constituirea comitetelor care vor evalua pagubele produse de secetă

15 Apr 2020   •   13:10
A fost emis ordinul pentru constituirea comitetelor care vor evalua pagubele produse de secetă
Sursa foto: fotokostic/Getty Images/iStockphoto

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și Ministerul Afacerilor Interne au emis ordinul pentru constituirea comitetelor care vor constata pagubele produse de secetă, a declarat Adrian Oros.

"Vreau să subliniez că, de 10 ani, fermierii nu au mai fost despăgubiţi pentru pagubele produse de secetă. Deşi exista un ordin şi există Ordinul 459 din 2019, care se referă la seceta hidrologică, şi există Hotărârea de Guvern 557/2016 conform căreia trebuia să apară un regulament privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice şi extreme, având ca efect seceta pedologică, acest ordin nu a fost emis. De aceea, astăzi, împreună cu colegii de la Ministerul de Interne, am emis acest ordin, în aşa fel încât echipele care se vor constitui la nivel judeţean, cât şi la nivel local, comitetele judeţene, respectiv locale, pentru situaţi de urgenţă să aibă o bază legală ca să constate pagubele produse datorită secetei", a afirmat ministrul Agriculturii.


În multe judeţe echipele au început să constate pagubele chiar dacă acest ultim ordin nu era emis.

"În momentul în care vom finaliza aceste constatări privind pagubele produse de secetă, vom evalua care este valoarea acestor pagube şi toţi fermierii care sunt afectaţi vor fi despăgubiţi. Sigur că acolo unde există posibilitatea de irigaţii noi am făcut apel încă de la începutul anului către organizaţiile de udători să semneze contract cu ANIF-ul, în aşa fel încât apa să ajungă la fermierii respectivi. Sunt semnate până acum 766 de contracte pe o suprafaţă irigabilă de 830.000 de hectare. Suprafaţa irigabilă care este acum la dipoziţia fermierilor este undeva la 1.061.000. Deci, ar mai fi aproape 200.000 de hectare pentru care nu avem cereri pentru furnizarea de apă", a spus Oros.

Instituţia monitorizează încă din toamnă tot ceea ce se întâmplă cu suprafeţele care au fost însămânţate.

"În toamna anului trecut au însămânţate peste 2,9 milioane de hectare cu grâu, cu secară, cu triticale, orz, orzoaică şi rapiţă. Din păcate, peste criza coronavirus în toată această perioadă s-a instalat şi o secetă puternică, o secetă extremă. Unii dintre specialişti şi dintre fermieri spun că nu au mai întâlnit, mai ales în Moldova şi în Dobrogea, o asemenea secetă", a arătat ministrul.

Datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) nu sunt încurajatoare, chiar dacă vor mai fi ploi, pentru că s-au înregistrat precipitaţii în medie de 5l/mp în toată ţara şi, izolat, mai ales în zonele de nord-vest, 10-15 l/mp.

În săptămâna 20 - 27 aprilie, în special tot în jumătatea vestică, s-ar putea înregistra precipitaţii cu valori cuprinse între 10 şi 20 l/mp, care ar ameliora rezerva de apă de la suprafaţa solului.

În Moldova şi Dobrogea deficitul în sol este semnificativ şi de lungă durată şi a condus la o secetă extremă, compromiţând culturile de toamnă acolo unde nu a existat posibilitatea de a se iriga. 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: seceta