x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie A fost furat codul Windows

A fost furat codul Windows

14 Feb 2004   •   00:00

Microsoft a descoperit ieri ca anumite parti din codul sursa al Windows 2000 si Windows NT se plimba nestingherite pe Internet.

Expertii in securitatea sistemelor informatice se asteapta la ce e mai rau pentru utilizatorii acestor sisteme de operare. Avand aces la codul sursa, hackerii pot patrunde pana in "inima" computerelor care ruleaza sub cele doua sisteme de operare enumerate mai sus. Desi efectele nu vor aparea imediat, este de asteptat ca in urmatoarele saptamani sau luni sa inceapa un val de atacuri violente pe Internet. Din motive de inteles, Microsoft nu a anuntat inca ce "bucati" ale codului sursa au fost descoperite pe Internet, asa ca nu se poate evalua cat de severa este criza. Totusi, reprezentantii gigantului american au declarat ieri ca versiunile descoperite pe Internet compromit doar o mica parte din liniile codului utilizat pentru crearea Windows NT si 2000.

Riscuri Unul dintre riscurile expunerii publice a codului sursa este posibilitatea ca hackerii sa intre in computerele care ruleaza Windows NT sau Windows 2000 si sa distruga sau sa fure date. Reprezentantii Microsoft au tinut sa linisteasca spiritele, indicand ca acest lucru este foarte putin probabil, datorita partii relativ reduse a codului care a circulat pe Internet. Dar asta nu inseamna ca "s-au scurs" doar informatiile descoperite pe Internet de cei de la Microsoft. In ultima vreme, Microsoft a permis accesul la codul sursa guvernelor tarilor considerate apropiate, printre care si Romania. In "borcanul cu miere" au mai putut privi si unii dintre partenerii sai de afaceri, care au creat software pentru Microsoft. Desi persoanele care au intrat in contact cu aceste informatii au fost alese cu mare atentie, se banuieste ca scurgerea a provenit de la un dezvoltator neidentificat de software, care a avut acces la codul sursa al Microsoft.

Si romanii sunt pe lista Desi Guvernul Romaniei a semnat un acord cu Microsoft prin care i s-a permis accesul la codul sursa la 30 noiembrie 2003, nici un roma n nu a avut acces pana acum la aceste informatii. Deocamdata, specialistii carora li se va permite sa "traga cu ochiul" in inima Windows sunt instruiti. "In nici un caz Microsoft nu pune pe un compact-disc codul sursa si il trimite autoritatilor romane. Exista cinci persoane din MCTI si cinci din Ministerul de Interne care vor avea acces la bucati din codul sursa prin Internet, in conditii de maxima securitate", ne-a explicat Liviu Niculescu, seful departamentului Antifrauda al Ministerului Comunicatiilor. Pana una-alta, expertii Ministerului Comunicatiilor ne sfatuiesc sa urmarim sfaturile date de cei de la Microsoft. Acestea pot fi gasite la sectiunea de stiri a site-ului microsoft.com.

Microsoft, tinta preferata a hackerilor Probabil pentru ca este cel mai mare producator mondial de software, Microsoft a fost dintotdeauna tinta preferata a hackerilor. Iar codul sursa al Windows este "bomboana de pe tort". Cea mai spectaculoasa incercare de furt a avut loc in 2001. Atunci, codul sursa a fost tinta unor atacuri asupra calculatoarelor din cadrul companiei Microsoft. Oficialii companiei au recunoscut atunci ca hackerii au ajuns foarte aproape, dar nu au produs nici o stricaciune. Expertii de la Microsoft au observat ca anumite parole folosite in cadrul sistemelor interne ale companiei erau redirectionate catre un cont de e-mail de pe un server din orasul rusesc Sankt Petersburg. Prin aceste mesaje redirectionate se scurgeau inclusiv fragmente de coduri sursa. Expertii in informatica spuneau atunci ca hackerii au reusit sa patrunda cu ajutorul unui virus de tip vierme, denumit "QAZ".

×
Subiecte în articol: economic codul Microsoft sursa windows