x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie A intrat în vigoare TVA de 9% la alimente. La multe produse minunea ar putea ține până la 1 iulie

A intrat în vigoare TVA de 9% la alimente. La multe produse minunea ar putea ține până la 1 iulie

de Andreea Stroe    |    01 Iun 2015   •   22:23
A intrat în vigoare TVA de 9% la alimente. La multe produse minunea ar putea ține până la 1 iulie
Sursa foto: Diana Oros

Am intrat în luna iunie, iar la produsele alimentare ne așteptăm să vedem o reducere de până la 15% din prețuri, după aplicarea unui TVA redus la 9%. Deşi reacțiile pieţei sunt încă premature, reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor din industria alimentară sunt destul de sceptici în privinţa ieftinirilor.

Unele hipermarketuri au probleme în susținerea prețurilor reduse. Dragoș Frumosu, președinte al Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, spune că deocamdată reacțiile în piață sunt premature, dar putem avea surprize neplăcute. “Am stat de vorbă cu directorul unui hipermarket din Brașov. Știți ce mi-a spus? Ținem prețurile astea pe salariile noastre. Unii producători au crescut prețurile.” Pe de altă parte, Sorin Minea, președinte Romalimenta, spune că în sectorul de carne nu s-au operat creșteri. Mult mai optimist este Dorin Cojocaru, preşedinte le patronatului din industria laptelui. El spune că deocamdată suntem în sezonul promoțiilor și că reducerea se va păstra peste vară. Cel puțin în domeniul lactatelor, în care 98% din materia primă este românească, nu există motive de creșteri ale prețurilor. Să nu uităm însă experiența scăderii TVA la pâine. Dacă ne uităm la cum au reacţionat comercianţii, am putea spune că măsura a fost un fiasco. În schimb, finanțele au calculat că au ieșit la lumină din piața neagră din panificație în jur de 300 de milioane de lei.
 

×