x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acciza mărită pe ţigări ajută crima organizată

Acciza mărită pe ţigări ajută crima organizată

05 Aug 2019   •   16:46
Acciza mărită pe ţigări ajută crima organizată
Sursa foto: Diana Oros

Majorarea nivelului accizei la ţigarete din septembrie 2019, anunţată de pe o zi pe alta, riscă să genereze venituri suplimentare în special pentru reţelele de crimă organizată, în dauna bugetului statului, a consumatorilor şi a industriei legitime, susţine British American Tobacco (BAT). Statul vrea să majoreze nivelul accizei la ţigarete de la 483,74 lei la 503,97 lei/1.000 de ţigarete.

„Consumatorii români plătesc deja cele mai scumpe ţigări din Uniunea Europeană, raportat la puterea de cumpărare. O nouă creştere neanunţată a accizei va lovi nu doar actorii economici legitimi, care respectă reglementările în vigoare şi contribuie substanţial la bugetul de stat, dar şi consumatorii cu putere de cumpărare redusă, care vor apela inevitabil la piaţa ilicită”, a declarat Ileana Dumitru, director BAT. 

 

3 miliarde de lei a plătit BAT la stat doar din accize în primele şase luni


„Din păcate, acest scenariu în care mediul de afaceri este ignorat în elaborarea unor măsuri cu efect imediat şi cu impact semnificativ zdruncină încrederea investitorilor în predictibilitatea mediului fiscal, chiar şi într-un orizont de un an”, arată BAT. În 2019, România a înregistrat cel mai redus nivel al contrabandei din perioada recentă, anume 14,9%.

×