x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Achizițiile intracomunitare de măști sanitare și ventilatoare medicale ar putea fi scutite de TVA până la 1 octombrie

Achizițiile intracomunitare de măști sanitare și ventilatoare medicale ar putea fi scutite de TVA până la 1 octombrie

16 Iun 2020   •   13:21
Achizițiile intracomunitare de măști sanitare și ventilatoare medicale ar putea fi scutite de TVA până la 1 octombrie
Sursa foto: Balogh Zolt

Achiziţiile intracomunitare de măști sanitare şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, necesare pentru constituirea rescEU - rezerva de capacităţi a UE, vor fi scutite de TVA până la 1 octombrie 2020, potrivit unui proiect de Ordonanţă, publicat de Ministerul Finanţelor.

"Având în vedere participarea României la dezvoltarea unei rezerve Europene de contramăsuri medicale, de echipamente medicale de terapie intensivă şi de echipamente individuale de protecţie, destinate combaterii ameninţărilor transfrontaliere grave pentru sănătate, în contextul epidemiei de COVID-19 şi faptul că TVA nu reprezintă un cost eligibil în cadrul acordului de grant încheiat în acest sens cu Comisia Europeană, se impune introducerea cu celeritate a unei scutiri temporare de TVA pentru livrările, importurile şi achiziţiile intracomunitare de măşti de protecţie individuale şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, necesare pentru constituirea rescEU - rezerva de capacităţi a UE. Măsura este limitată în timp - până la 1 octombrie 2020, respectiv pe durata participării României la acest proiect", se arată în nota de fundamentare.

Livrările şi achiziţiile intracomunitare de măşti de protecţie individuale şi ventilatoare medicale pentru terapie intensivă nu beneficiază, în prezent, de scutire de TVA.

Importurile acestor bunuri beneficiază de scutire de TVA până la 31 iulie 2020 doar dacă se încadrează în prevederile Deciziei (UE) 2020/491 a CE din 3 aprilie 2020 privind scutirea de taxe la import şi exonerarea de TVA la importuri, acordate pentru mărfurile necesare pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, în cursul anului 2020.

Proiectul prevede ca furnizorul să justifice scutirea de TVA prin declaraţie pe propria răspundere cu privire la destinaţia bunurilor, pusă la dispoziţia sa de instituţia beneficiară, cel târziu la momentul livrării.

Vor fi scutite de TVA importurile şi achiziţiile intracomunitare de măşti de protecţie individuale şi ventilatoare medicale pentru ATI, efectuate de către instituţiile publice responsabile, pentru constituirea rescEU - rezerva de capacităţi a UE. Scutirea de TVA pentru importul de bunuri se aplică pe baza declaraţiei pe propria răspundere a instituţiei beneficiare, care se depune la organul vamal competent la momentul importului. 

×
Subiecte în articol: scutire tva