x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acte nule - Adriean Videanu se joacă cu focul termocentralelor

Acte nule - Adriean Videanu se joacă cu focul termocentralelor

de Gabriela Mladin    |    02 Feb 2009   •   00:00
Acte nule - Adriean Videanu se joacă cu focul termocentralelor

Ministerul Economiei a recunoscut că a schim­bat directorii companiilor preluate de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) fără a fi acţionar cu acte în regulă. Adriean Videanu a numit cu mâna lui directori noi, deşi recunoaşte că aceasta este atribuţia Adunărilor Generale ale Acţionarilor (AGA) şi ale Consiliilor de Administraţie (C.A.).



Jurnalul Naţional a relatat săptămâna trecută că Adriean Videanu, ministrul de resort, a schimbat directorii complexurilor energetice Turceni, Rovinari şi Craiova fără ca ministerul să fie înregistrat ca acţionar la Re­gistrul Comerţului. Într-un comunicat al instituţiei se recunoaşte că în acest moment procedura de transferare a acţiunilor se află în derulare. Specialiştii din Economie explică ce ar fi trebuit să se întâmple ca lucrurile să nu fi ajuns aici, însă nu amintesc de vreo măsură de îndreptare a acestei erori.

"În conformitate cu prevederile Legii nr. 308/2008 şi ale HG nr. 1720/2008, Ministerul Economiei este acţionar la societăţile preluate de la AVAS. În momentul de faţă, se derulează procesul de înregistrare a noului acţionar la cele trei complexuri, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi de altfel la toate societăţile preluate de la AVAS. În mod normal, Oficiul Registrului Comerţului din teritoriu ar fi trebuit să procedeze la înregistrarea noului acţionar prin efectul legii, la solicitarea societăţii", se precizează în punctul de vedere redactat de Ministerul Economiei.

PROPRIETATEA, UITE-O, NU E!
Drept urmare, reprezentanţii din Economie susţin că sunt acţionarii complexurilor, dar că procesul de înregistrare a noilor acţionari este încă în derulare. Acelaşi lucru l-am susţinut şi noi şi am arătat că Ministerul Economiei nu ar fi putut desemna Adunarea Generală a Ac­ţio­narilor, Consiliile de Administraţie şi directorii generali la o entitate care, în documente, încă nu le aparţine. Specialiştii din minister spun că "în mod normal" Registrul Co­mer­ţului ar fi trebuit să înregistreze noul acţionar al complexu­rilor. Acelaşi lucru l-am spus şi noi, că, dacă s-ar fi făcut înregistrarea, toate actele emise de ministrul Adriean Videanu ar fi fost legale. Am aflat însă că la Gorj s-a încercat înregistrarea la Registrul Comerţului a noilor acţionari, însă judecătorii nu au primit documentaţiile, fiind incomplete. Juriştii ministerului ar fi trebuit să ştie că transferul de acţiuni între două societăţi, chiar şi de stat, se face pe baza unor hotărâri extraordinare ale Adunării Generale a Acţionarilor, anunţate în Monitorul Oficial după elaborarea şi depunerea la Registrul Acţionarilor a noului statut. În cazul termocentralelor, aceste proceduri nu s-au efectuat, iar deciziile AGA, CA şi ale directorilor generali, numiţi direct prin ordinul ministrului Videanu, sunt nule.

ALBA-NEAGRA CU ACŢIUNILE
În comunicatul redactat de Biroul de presă al ministerului se mai prevede: "Ministerul Eco­nomiei, ca acţionar, poate să-şi exercite atri­bu­ţiile pe care le are în această calitate, respectiv de numire a CA, care numeşte directorul gene­ral sau directorii executivi. Ministrul Econo­mi­ei, în calitate de reprezentant legal al acţiona­ru­lui, statul român, procedează conform Legii nr. 31/1990, republicată şi modificată, şi potri­vit statutelor societăţilor. Potrivit statutului societăţii Complexului Energetic Turceni, conducerea Ministerului Economiei, respectiv ministrul Economiei, emite un mandat prin care împuterniceşte reprezentanţii statului în AGA şi membrii CA să numească directorul general în conformitate cu prevederile legale".

Astfel, după ce suntem anunţaţi că procedura de înregistrare a acţionariatului este încă în derulare, Ministerul Economiei ne vorbeşte des­pre drepturile sale ca acţionar şi despre un statut care încă nu există. Aici, vinovaţi de ne­cunoaşterea legislaţiei şi a statutului propriilor companii sunt directorii schimbaţi din funcţie. Conform legii şi a contractului de mandat, ei puteau fi schimbaţi doar de CA-ul numit de AVAS, cu un preaviz de 30 de zile, conform articolului 9 din contractele respective. Se vor­beş­te despre statutul CE Turceni. Care statut? În momentul de faţă, la termocen­tra­la Turceni există un singur statut în care ac­ţionari sunt Fondul Proprietatea – cu 25% – şi AVAS – cu 75%. Despre Fondul Proprietatea ca ac­ţionar, Ministerul Economiei nu pomeneşte nimic.

NUMIRILE, FĂCUTE PE GENUNCHI
Se mai spune că AGA şi CA numesc directorii generali ai complexurilor. În această situaţie, ministrul Videanu se contrazice, pentru că la 11 ianuarie 2009, celebra zi de duminică, cu mâna lui a semnat ordinele de numire ale directorilor generali ai termocentralelor din Gorj şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). Ordinele 20, 21 şi 22 sunt semnate de Adriean Videanu, în calitate de ministru, fără nici o AGA sau CA-uri. Ordinul 20 a fost cel de numire a lui Daniel Burlan ca director la SNLO, 21 de numire a lui Ionel Manţog la CE Turceni şi 22 al lui Gheorghe Daviţoiu la CE Rovinari. Toa­te semnate duminică, 11 ianuarie, şi din informaţiile noastre, seara, înainte ca Adriean Videanu să plece la Bruxelles. Oricum, aceste acte nu au nici o înregistrare oficială a ministerului şi apar ca fiind confidenţiale. De când numirea unui director şi a structurilor de conducere la o companiei de stat este confiden­ţială? Facsimilele stau însă mărturie.

C.A. FĂCUT PE CAPOTA UNEI MAŞINI!

Confidenţialitatea a fost păstrată şi în privin­ţa unor membri desemnaţi în structurile de conducere. De exemplu, la Complexul Energetic Rovinari, fostul deputat Scarlat Iriza a fost numit membru în AGA. "Nu ştiam că am fost numit în AGA şi m-am trezit cu un telefon să vin să semnez o hotărâre. Evident, fără să particip la ea. Am întrebat unde şi de ce eu şi atunci mi s-a spus că PSD m-ar fi nominalizat pentru AGA. Lucru total neadevărat, dovadă că mi-am dat şi demisia. Am înţeles că acea hotărâre făcea referire la noua componenţă a C.A. de la unitatea energetică, iar ulterior am aflat că aceasta s-ar fi făcut pe capota unei maşini", a explicat Scarlat Iriza.

   
Videanu îl numeşte pe Gheorghe Daviţoiu director la Rovinari
Scarlat Iriza e uns reprezentant al statului în AGA de la Rovinari

×