x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acţionarul Soros impotriva proiectului Roşia Montană

Acţionarul Soros impotriva proiectului Roşia Montană

de Jurnalul National    |    05 Sep 2007   •   00:00
Acţionarul Soros impotriva proiectului Roşia Montană

Miliardarul american de origine maghiară George Soros este impotriva proiectului Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), deşi deţine indirect acţiuni la compania minieră.

Soros deţine părţi sociale la compania Newmont care este, la răndul ei, "partener junior" al firmei romăno-canadiane care vrea să exploateze aurul din localitatea din Apuseni.

George Soros i-a scris preşedintelui companiei, Wayne Murdy, o scrisoare in care-şi exprima "căteva ingrijorări" privind asocierea dintre Newmont şi Gabriel Resources in proiectul minier de la Roşia Montană, recomandănd "atenţie" in acest parteneriat. Documentul, datat 17 aprilie 2007 şi semnat de Soros, a fost prezentat, in copie, jurnaliştilor prezenţi ieri la Bucureşti la o conferinţă de presă a Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), companie mixtă romăno-canadiană in care Newmont este "partener junior".


ARGUMENTELE LUI SOROS. In documentul adresat de Soros lui Murdy, miliardarul american vorbeşte despre "controversele" pe care proiectul le-a născut in zonă.

"Printre oponenţii proiectului se numără acum parlamentari romăni şi maghiari, elemente din guvernele ambelor ţări, Academia Romănă, instituţii culturale şi ştiinţifice romăneşti şi ale Uniunii Europene şi o serie de organizaţii non-guvernamentale", scrie Soros in documentul adresat directorului Newmont Mining.


In continuare, Soros ii prezintă lui Murdy, pe scurt, toate acţiunile demarate de opozanţii proiectului. Miliardarul vorbeşte despre contextul politic romănesc, despre opoziţia statului maghiar şi despre acţiunile unor parlamentari romăni care incearcă să promoveze o lege impotriva folosirii cianurii in Romănia, lege care "ar omori" proiectul minier pe care RMGC intenţionează să-l dezvolte in Apuseni. Soros vorbeşte chiar şi despre acţiunile organizaţiilor romăneşti pe care le sprijină financiar şi care se numără printre cei mai vocali oponenţi ai proiectului.

După ce ii prezintă lui Murdy o schiţă asupra situaţiei proiectului minier, Soros scrie că, in lumina celor prezentate, este "de datoria" sa să-l sfătuiască pe acesta să judece "atent orice implicare ulterioară alături de Gabriel Resources in proiectul Roşia Montană".

"Inţeleg că Newmont se obligă să respecte cele mai inalte standarde de management ecologic, de sănătate a angajaţilor şi de siguranţă pentru comunităţi. O investiţie intr-un proiect dubios precum cel de la Roşia Montană nu ar trebui să poată pune la indoială aceste angajamente admirabile", conchide Soros scrisoarea trimisă directorului Newmont Mining Corporation, in calitate de acţionar.


CONSPIRAŢIA MAGHIARĂ. Vestea că Soros e acţionar indirect la Roşia Motană a fost făcută publică ieri de preşedintele companiei romăno-canadiene, Alan Hill, care a admis că miliardarul american deţine acţiuni la Newmont. Hill nu a putut preciza care este participaţia miliardarului american in compania minieră Newmont.

Hill l-a criticat dur pe Soros pentru implicarea in sprijinirea opozanţilor proiectului intr-un discurs adresat presei, in care a dat indicii despre o posibilă inţelegere intre maghiari pentru sabotarea autorizării proiectului minier. "Pănă in dimineaţa aceasta am vorbit cu grijă despre conceptul de iredentism. Acum voi aborda problema direct, pentru că trebuie să ajungem la agenda secretă de lucru a unora dintre cei care se opun proiectului nostru", a declarat Hill.

El a construit o ipoteză potrivit căreia opoziţia statului maghiar, demersurile făcute de Soros atăt direct, căt şi prin fundaţiile pe care le finanţează, faptul că UDMR deţine portofoliul Mediului şi că unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ de interzicere a cianurii in minerit in Romănia este Peter Eckstein Kovacs nu ar fi simple coincidenţe, nu ar fi acţiuni independente, ci o construcţie atent realizată pentru sabotarea RMGC.

"Am fost informaţi că o companie maghiară aşteaptă in culise să poată iniţia un proiect in Roşia Montană", a spus Alan Hill, inducănd ideea că "maghiarii vor aurul" din Roşia Montană, fără insă a aduce probe concludente. Hill a refuzat să dea vreun detaliu jurnaliştilor despre identitatea companiei interesate de zona minieră Roşia Montană, precizănd doar că a a auzit "şoapte" in acest sens.


In discursul său, Hill a enumerat din nou beneficiile pe care proiectul minier al RMGC le-ar aduce statului romăn şi comunităţii locale din Roşia Montană şi a atacat direct opozanţii proiectului. El a vorbit fie despre casa luxoasă din Marea Britanie a părinţilor lui Stephanie Roth, jurnalist cunoscut ca lider al opoziţiei faţă de proiect, fie despre faptul că site-ul Alburnus Maior este inregistrat la Budapesta.

×