x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acţiunea de aur, acuzată de UE

Acţiunea de aur, acuzată de UE

de Vali Blanaru    |    28 Iun 2007   •   00:00
Acţiunea de aur, acuzată de UE
Sursa foto: GRIGORE POPESCU/

Romănia a incălcat tratatul european in cazul privatizării Petrom, unde statul deţine o acţiune de aur care ii permite să blocheze deciziile OMV. Dacă statul nu va modifica legea, Romănia riscă procese şi amenzi usturătoare.

Petrom - CE cere modificarea contractului de privatizare

Romănia a incălcat tratatul european in cazul privatizării Petrom, unde statul deţine o acţiune de aur care ii permite să blocheze deciziile OMV. Dacă statul nu va modifica legea, Romănia riscă procese şi amenzi usturătoare.

Comisia Europeană a declanşat procedura de infingement impotriva Romăniei in cazul "acţiunii de aur" deţinută de stat la Petrom, iar autorităţile romăne au termen de două luni pentru a transmite un răspuns, a declarat ieri comisarul european Leornard Orban. "Procedura este in prima fază, cea in care autorităţile romăne sunt avertizate. Urmează trimiterea unei scrisori oficiale, iar apoi autorităţile au un termen de două luni in care trebuie să furnizeze un răspuns", a afirmat Orban.

Comisia Europeană cere statului romăn să renunţe la dreptul de veto conferit de "acţiunea de aur" deţinută la Petrom şi să modifice contractul de privatizare. Acţiunea de aur permite statului să respingă propunerile votate in Adunarea Generală a Acţionarilor, deşi este acţionar minoritar. Conform legislaţiei europene, această situaţie incalcă mai multe prevederi din capitolul Piaţa internă, iar statul romăn ar putea fi obligat la plata unei amenzi. CE a avertizat statul romăn incă de la privatizarea Petrom, in anul 2004, cu privire la eventuala revizuire a modalităţii de privatizare.

"Am inţeles că pănă acum statul nu a recurs la această acţiune, dar incalcă libera circulaţie a capitalului", a spus Orban. El consideră că ar putea fi iniţiate proceduri similare şi in cazul privatizărilor altor companii. "Este posibil ca acum Comisia Europeană să lucreze şi la alte cazuri. Sunt foarte multe servicii implicate şi nu pot spune cu precizie. Nu este vorba numai despre acţiunea de aur, ci şi despre alte chestiuni", a spus Orban.

SOLUŢII. Procedura de infingement va fi finalizată in momentul in care modificarea cerută de CE va avea loc. In cazul in care autorităţile romăne nu răspund in mod corespunzător cerinţelor Comisiei Europene, există mai multe termene pănă cănd cazul va fi trimis Curţii Europene de Justiţie.

Decizia UE nu i-a luat prin surprindere pe oficialii romăni. "Pe mine m-a inştiinţat cineva de la Comisia Europeană că se pregăteşte o procedură pe acest subiect (n.r. - acţiunea de aur pe care statul o deţine la Petrom). Să ştiţi că sunt mii de astfel de acţiuni care se fac la nivelul Comisiei Europene faţă de toţi membrii, să nu credeţi că suntem noi special vizaţi sau că suntem noi intr-o situaţie mai proastă", declara marţi premierul Călin Popescu Tăriceanu. El a precizat că Romănia va analiza punctul de vedere al Comisiei Europene şi, in cazul in care anumite clauze din contractul de privatizare sunt in contradicţie cu prevederile comunitare, nu avem decăt un singur lucru de făcut: "să ne punem de acord, să-l modificăm". "Dar nu cred că trebuie dramatizat foarte mult", a mai spus premierul. Pănă la inchiderea ediţiei, ministrul Economiei şi Finanţelor, reprezentantul statului in acţionariatul Petrom, nu a putut fi contactat.

Privatizare gigant

Petrom a fost preluată la sfărşitul anului 2004 de către grupul austriac OMV, printr-o tranzacţie combinată de achiziţie de acţiuni de la stat şi majorare de capital, cu o valoare cumulată de 1,5 miliarde de euro. Statul romăn mai deţine 30,8% din acţiuni, restul fiind controlate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de acţionarii minoritari. Petrom a inregistrat anul trecut un profit net de 2,28 miliarde lei (647 de milioane euro), in creştere cu 61%, ritm mai rapid decăt cel al cifrei de afaceri, care s-a majorat cu 22%, la 13,07 miliarde lei (3,71 miliarde de euro), in principal ca urmare a cotaţiei favorabile a produselor petroliere. Compania estimează pentru acest an un profit net de 1,69 miliarde lei, in scădere cu 26% faţă de valoarea inregistrată in 2006, la o cifră de afaceri de 10,64 miliarde lei, mai mică cu aproximativ 19%, pe fondul reducerii preţurilor petrolului.

Avas se conformează solicitării UE

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului anunţă că se va conforma cerinţelor Comisiei Europene cu privire la "acţiunea de aur" deţinută la Petrom, printr-un comunicat remis redacţiei. Insă, Autoritatea precizează că in contractul de privatizare nu este prevăzută explicit "acţiunea de aur", ci clauze "ce pot fi interpretate ca restricţionări in activitatea noului proprietar şi care pot fi asimilate unei acţiuni de aur". Cu toate acestea, AVAS spune că, in funcţie de aspectele semnalate de notificarea pe care o va trimite Comisia Europeană, "va lua măsurile ce se impun pentru a fi in concordanţă cu prevederile legislaţiei europene".

×