x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Adio, arme! - Agricultura interzice vanatoarea in Delta

Adio, arme! - Agricultura interzice vanatoarea in Delta

de Alexandru Nastase    |    Florina Zainescu    |    08 Oct 2005   •   00:00
Adio, arme! - Agricultura interzice vanatoarea in Delta

Amenintarea gripei aviare a determinat Agricultura sa ceara sistarea vanatorii in Delta Dunarii.

Vanatorii din Delta Dunarii, dar si din opt judete invecinate risca sa-si puna pusca-n cui pana la sfarsitul anului, deoarece Ministerul Agriculturii (MAPDR) va cere Guvernului sistarea acestei "indeletniciri" pentru a preveni aparitia unor focare de gripa aviara.

Comandamentul interministerial pentru prevenirea si combaterea gripei aviare, reunit in sedinta de urgenta, a decis, ieri, necesitatea interzicerii vanatorii in Delta. "Pentru ca suntem in plina perioada de migratie a pasarilor, am hotarat sa propunem Guvernului o ordonanta de urgenta pentru sistarea vanatorii pentru o perioada de trei luni, mai exact pana la 31 decembrie, in primul rand in Delta, dar si in opt judete invecinate", a anuntat, ieri, Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii.

STOP! In Delta Dunarii, vanatorii vor avea interdictie atat la impuscat pasari salbatice, cat si la mistreti, capriori sau iepuri, a precizat Flutur. In judetele Constanta, Calarasi, Braila, Vaslui, Galati, Tulcea, Ialomita si Vrancea, vanatoarea ar putea fi oprita doar la pasari. Singurii care vor mai putea trage in zburatoare sunt cei care recolteaza probe pentru analizele de laborator. Flutur a mai spus ca, in functie de evolutia situatiei, nu este exclusa interzicerea vanatorii si dupa data de 1 ianuarie 2006. Mai ales daca iarna va fi blanda, iar pasarile vor pleca mai tarziu spre tari mai calde.

VIN MIGRATOARELE! Desi Vasile Lupu, secretarul de stat in MAPDR, declara, vinerea trecuta, ca pasarile migratoare din Rusia nu au ruta prin Romania, Gheorghe Flutur a anuntat, ieri, ca in Delta Dunarii au inceput sa apara primele stoluri de garlite, una din speciile care ar putea purta virusul gripei aviare. Pana in prezent nu a fost descoperit nici un de caz de gripa aviara, insa comandamentul national epizootologic creat la Tulcea monitorizeaza zilnic situatia. Pe "lista neagra" a specialistilor se regasesc toate pasarile migratoare care vin din Rusia si Kazahstan, printre speciile incriminate numarandu-se garlitele, ratele si gastele salbatice. Ministerul Mediului va trebui sa notifice, de acum inainte, aparitia stolurilor de pasari migratoare pentru a limita posibilele surprize neplacute privind gripa aviara.

CAPTURA. Desi gripa aviara este transmisa intre pasari, fara efect asupra oamenilor, totusi, virusul poate trece de la zburatoare la animale, faza in care poate afecta si oamenii. De aceea, incepand de saptamana viitoare, ANSVSA se va ocupa de capturarea animalelor lasate in semisalbaticie in judetul Tulcea. Vacile, porcii, caii, pasarile din Delta Dunarii si din judetele din zona vor fi "ridicate" si li se vor face analizele. Mai mult, gospodarii vor fi preveniti sa nu-si mai lase animalele libere pe balti, ca nu cumva sa se imbolnaveasca. Iar cei care nu vor respecta aceasta "recomandare" vor fi amendati, a mai precizat Flutur.

LA SCOALA. "Am solicitat Ministerului Invatamantului sa initieze o actiune de explicare in scoli, deoarece copiii au tendinta sa se joace cu pasarile bolnave sau chiar moarte. Manuirea acestora fara manusi sau echipament de protectie este periculoasa", a mai spus Flutur.

Ministerul Sanatatii va incepe, de saptamana viitoare, vaccinarea populatiei din Delta Dunarii impotriva gripei umane. De altfel, Sanatatea a primit, joi, fonduri suplimentare pentru achizitionarea de vaccinuri antigripale si de tratamente contra gripei aviare.

RECOMANDARI
Autoritatile ar fi putut lua masura interzicerii vanatorii in Delta Dunarii inca din luna septembrie, atunci cand au fost instiintate de specialisti despre riscul acestei activitati. Intr-un studiu realizat de Institutul "Delta Dunarii" se arata faptul ca din cauza apelor mari din timpul verii, pasarile nu au putut cuibari la timp si se afla abia acum in etapa in care isi invata puii sa zboare, sa inoate sau sa se hraneasca singuri. Studiul propunea amanarea deschiderii sezonului la vanatoare pana la 1 noiembrie, specialistii estimand ca pasarile cu pui sunt victime sigure in fata gloantelor. Asta in conditiile in care anii trecuti, cand la putere se afla Adrian Nastase, vanator pasionat, sezonul se deschidea la 15 octombrie in Delta. Studiul a fost ignorat de-a dreptul de guvernatorul-gunoier Paul Cononov, care a decretat ca vanatoarea sa inceapa in rezervatie la 15 septembrie.

VANATORII, PAGUBITI
Masura de interzicere a vanatorii in Rezevatia Biosferei Delta Dunarii si in cele opt judete ale tarii nu are darul de a-i multumi pe toti cei implicati in aceasta activitate. Principalii nemultumiti sunt, alaturi de vanatori, administratorii fondurilor de vanatoare din rezervatie, dar si cei care au hoteluri si pensiuni in Delta. Desi spun ca sunt partial de acord cu interzicerea vanatorii pe teritoriul rezervatiei, administratorii declara ca masura le va aduce insemnate pagube economice. "Deocamdata nu stim nimic, nu am fost informati oficial despre aceasta masura, insa am auzit la radio ca luni se va discuta in sedinta de Guvern problema. Banuiesc ca, daca se va adopta, decizia va aparea miercuri. Nu cred ca treaba asta cu interzicerea vanatorii convine vanatorilor, mai ales ca este vorba atat de pasari, cat si de animale. Din punctul nostru de vedere, este o masura buna pentru Delta, dar nu si pentru noi. Aveam contracte incheiate pana la 31 decembrie cu diversi clienti, atat romani, dar mai ales straini, greci, turci. Aveam deja o retea, e vorba de servicii de transport, cazare, masa, pentru acesti oameni", a declarat Constantin Enescu de la Asociatia "Diana". Enescu spune ca interzicerea vanatorii va aduce numai asociatiei pe care o reprezinta pagube de 75.000-80.000 de euro, bani care ar fi provenit numai din contractele incheiate pana la sfarsitul anului.
×