x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Administratorii falimentelor

Administratorii falimentelor

25 Aug 2004   •   00:00

BUSINESS

in asigurari platesc cu averile lor Datoriile societatilor de asigurare insolvabile vor fi platite de membrii conducerilor, cenzorii sau auditorii financiari, daca se va dovedi ca acestia au contribuit la faliment.

Reguli noi in asigurari

Datoriile societatilor de asigurare ajunse in stare de insolvabilitate vor fi suportate de membrii conducerii, cenzorii sau auditorii financiari, daca acestia au contribuit la falimentul firmei, conform unui proiect de lege aprobat saptamana trecuta de Guvern.
FLORINA ZAINESCU

Procedura de faliment al unui asigurator va fi deschisa pe baza unei cereri introduse fie de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), fie de societatea de asigurare debitoare sau de creditorii acesteia, prevede Proiectul de Lege privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare.

FALIMENT. Societatea aflata "la anaghie" este obligata ca, in termen de 20 de zile din momentul in care devine insolvabila, sa adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supusa procedurii falimentului. Conform proiectului, un asigurator este insolvabil atunci cand nu mai are fondurile necesare acoperirii datoriilor catre clienti, valoarea marjei de solvabilitate disponibile scade sub jumatate din limita minima prevazuta de lege pentru fondul de siguranta si nici nu mai poate sa se puna pe picioare.

SEFUL PLATESTE. Deschiderea procedurii de faliment se va dispune printr-o hotarare a tribunalului. De asemenea, aceeasi institutie poate dispune ca o parte din datoriile asiguratorilor insolvabili sa fie suportate de membrii conducerii, cenzorii si auditorii financiari, personalul de executie si/sau cu atributii de control intern care si-au adus "aportul" la falimentul firmei. Cu o conditie: vinovatii sa fi detinut functiile respective in cei trei ani anteriori inceperii procedurii.

REDRESARE. Actul normativ mai prevede ca o societate de asigurare intra in procedura de redresare financiara daca nu-si respecta obligatia de a transmite CSA situatia financiara, in 48 de ore din momentul in care aceasta i-a fost solicitata. Redresarea financiara poate fi instituita si daca valoarea marjei de solvabilitate disponibile a asiguratorului scade sub limita minima prevazuta de reglementarile emise de CSA sau de legislatia in vigoare privind fondul de siguranta. CSA-ul trebuie sa informeze de urgenta autoritatile de supraveghere din toate celelalte state membre cu privire la decizia sa de a declansa o procedura de redresare financiara, inclusiv efectele concrete posibile ale unei astfel de proceduri. Informarea se face inainte de adoptarea deciziei sau imediat dupa aceea.

VARIANTE. Daca se opteaza pentru o procedura financiara pe baza de plan, consiliul de administratie sau administratorul unic al societatii de asigurare este obligat sa intocmeasca si sa depuna la sediul CSA un plan de redresare in termen de cel mult 20 de zile de la data comunicarii deciziei. In situatia aplicarii modalitatii de redresare financiara prin administrare speciala, CSA desemneaza o persoana in calitate de administrator special, care va lua masurile necesare restabilirii situatiei financiare a societatii.

AMENZI. In plus, proiectul de lege da mana libera CSA sa-i amendeze cu 150-300 milioane de lei pe asiguratori, in cazul in care acestia incalca legislatia. Iar "persoanele semnificative" din cadrul acestora care au participat la savarsirea contraventiilor vor fi sanctionate cu amenzi de 50-150 milioane de lei, fiecare.

STRAINII

Procedurile se aplica asiguratorilor si/sau reasiguratorilor, inclusiv sucursalelor si filialelor acestora cu sediul in strainatate, precum si sucursalelor si filialelor societatilor de asigurare straine cu sediul in Romania. Totusi, in cazul acestora din urma, autoritatile administrative sau judiciare ale statului-mama sunt singurele imputernicite sa decida in ceea ce priveste deschiderea procedurilor de faliment sau redresare financiara. Dispozitiile proiectului nu se aplica intermediarilor in asigurari, acestia fiind supusi reglementarilor dreptului comun in materie de reorganizare judiciara si de faliment. Actul va intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare, CSA va emite normele de aplicare a dispozitiilor legii.
×
Subiecte în articol: economic financiara