x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Adrian Vasilescu: Isărescu mizează pe creştere economică şi în acest an

Adrian Vasilescu: Isărescu mizează pe creştere economică şi în acest an

07 Mai 2009   •   00:00

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, mizează pe creşterea Produsului Intern Brut şi în acest an, chiar dacă în prima jumătate a anului economia va avea o evoluţie negativă, a declarat, joi, Adrian Vasilescu, consilier al şefului băncii centrale.



"În BNR este un pariu legat de evoluţia economică. Guvernatorul mizează că nu vom avea creştere negativă în acest an, chiar dacă vom avea scădere în primele două trimestre", a spus Vasilescu, prezent la o conferinţă dedicată finanţării IMM-urilor.

El a arătat că în primul trimestru creşterea economică ar putea fi negativă, dar că, doar în cazul în care evoluţia economiei se va deprecia şi în al doilea trimestru, poate fi vorba de o recesiune.

"Dacă vom avea în primul trimestru şi în al doilea trimestru o creştere negativă, atunci o creştere negativă plus o creştere negativă va da egal recesiune. Va fi foarte bine dacă nu vom cădea în această capcană. Suntem în criză, dar nu în recesiune", a afirmat Vasilescu.

Isărescu a afirmat la finele lunii martie că România va rămâne, prin programul de finanţare externă, în zona pozitivă de creştere economică în acest an.

"Eu cred, cu riscul de a apărea pe prima pagină mâine, că România va rămâne, cu acest program, în acest an, pe zona pozitivă de creştere economică", afirma atunci şeful băncii centrale.

Atât FMI, cât şi Comisia Europeană estimează că economia românească se va contracta cu 4% în acest an, scenariu luat în calcul şi la revizuirea recentă a bugetului. România va împrumuta de la instituţii externe - în principal FMI şi Comisia Europeană - aproape 20 miliarde de euro.

Vasilescu a arătat că situaţiile de criză vin şi trec, dar important este "să nu moară nicio bancă".

"Este o regulă. Când o economie cade, băncile sunt cele care cad primele. Când o economie se ridică, primele care se ridică sunt băncile. Dacă băncile cad, atunci ar trebui ca dumneavoastră să intraţi în panică", a spus oficialul BNR.

Pe de altă parte, consilierul guverantorului BNR a menţionat că o situaţie îngrijorătoare este că primele date din acest an arată că scad atât importurile, cât şi exporturile.

"Scăderea cumulată a exporturilor şi a importurilor este un semnal grav. De la o creştere foarte dură a deficitului bugetar am ajuns la o scădere mai mare decât ne-am aşteptat. E foarte bine că scade, dar nu e bine pentru că scad exporturile. Nu ne bucură această evoluţie şi nu este sănătoasă. Trebuie să vedem cum salvăm exporturile, astfel vom putea să salvăm PIB-ul de la scădere", a mai spus Vasilescu.

Cumulat pe primele două luni ale anului, deficitul comercial a fost de 5,817 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro), aproximativ jumătate din valoare înregistrată în aceeaşi perioadă a anului precedent, de 11,07 miliarde de lei.

Exporturile realizate în perioada ianuarie-februarie au fost de 16,967 miliarde de lei (3,99 miliarde de euro), iar importurile s-au situat la 22,78 miliarde de lei (5,36, miliarde de euro).

Comparativ cu perioada 1 ianuarie-29 februarie 2008, exporturile au scăzut cu 14,3% la valori exprimate în lei (26% la valori exprimate în euro), iar importurile s-au redus cu 26,2% la valori exprimate în lei (36,2% la valori exprimate în euro).
Mediafax

×
Subiecte în articol: economic miliarde crestere