x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Adrian Vasilescu: România este o ţară foarte săracă. E greu de spus dacă intrăm în zona euro în 2015

Adrian Vasilescu: România este o ţară foarte săracă. E greu de spus dacă intrăm în zona euro în 2015

de Agerpres    |    23 Noi 2011   •   09:34
Adrian Vasilescu: România este o ţară foarte săracă. E greu de spus dacă intrăm în zona euro în 2015

Romania este o tara foarte saraca, se afla in prezent pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste averea tarii si este greu de spus daca va reusi sa intre in zona euro in 2015, a declarat miercuri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, cu ocazia conferintei nationale a Patronatului Societatilor din Constructii.

"In acest moment, averea tarii este compusa, pe langa imobile si fabrici, din numai 42 miliarde de euro, din care 25,5 miliarde euro sunt reprezentati de banii populatiei. Aceasta este o suma foarte mica comparativ cu averile detinute de alte tari, iar atitudinea rezervata a populatiei in ceea ce priveste investitiile nu incurajeaza sporirea avutului national. La ora actuala, numai 0,6% din cheltuielile facute de o gospodarie medie din Romania sunt alocate investitiilor, respectiv achizitionarii de case, terenuri, actiuni sau obligatiuni de stat. Ca urmare, este greu de spus daca Romania va reusi sa intre in zona euro in 2015, acest lucru depinzand atat de progresele pe care le vom inregistra pe plan intern, cat si de deciziile luate la nivelul UE. Noi am facut insa primii pasi pe calea aderarii la moneda euro, prin constituirea unei comisii nationale conduse de prim-ministrul Romaniei, dar si prin stabilirea unui program de lucru cu obiective clare de realizat pe termen mediu", a spus Adrian Vasilescu, potrivit Agerpres.

In ceea ce priveste sectorul constructiilor, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a mentionat ca o patrundere a firmelor romanesti de profil pe pietele internationale ar avea un impact benefic asupra bugetului national, prin perceperea de taxe si impozite.

"'Succesul tuturor firmelor este strict legat de existenta competitivitatii. Japonia si Statele Unite ale Americii se afla inca inaintea Uniunii Europene din punctul de vedere al competitivitatii, iar o modificare a acestui clasament, cu plasarea UE pe prima pozitie este greu de crezut ca va avea loc in urmatoarea perioada", a mai spus Adrian Vasilescu.

×